economie cultuur politiek RSS

Q&A: Arjen van Dijkhuizen over China's haperende economie

economie
cultuur
politiek

Dozijn Chinese bedrijven in Top-100 Wereldmerken

Van de 100 waardevolste merken ter wereld zijn er 12 Chinees. Maar hun potentie is beperkt als ze niet uitgroeien tot internationale merken.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Hoogste wolkenkrabber ter wereld komt in... China

In Changsha wordt volgende week begonnen met de bouw van het hoogste gebouw ter wereld. Sky City wordt 838 meter hoog en wordt daarmee 10 meter hoger dan de Burj Khalifa in Dubai, de grootste wolkenkrabber tot nu toe.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vier op de tien Chinezen heeft nooit vakantie

Ongeveer 40 procent van alle Chinese werknemers heeft geen recht op betaalde vakantiedagen. Van de kleine 60 procent die dat wel heeft, kan slechts de helft vrije dagen opnemen wanneer hij dat wil.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Grootste dam ter wereld stap dichterbij

Het Chinese ministerie van milieubescherming is akkoord met de plannen voor de bouw van een 314 meter hoge dam. De milieu-ambtenaren erkennen dat het Shuangjiangkou-project ernstige gevolgen heeft voor flora en fauna, maar geeft toestemming vanwege 1,5 miljard yuan (180 miljoen euro) aan compensatiemaatregelen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Chinese film doet kassa rinkelen

Speelfilms van Chinese makers doen het op de thuismarkt goed, en scoren vaak beter dan Hollywood blockbusters. Ondanks hun bescheiden budget.

Lees verder

Zuidkoreaanse muziek verovert China

De Zuidkoreaanse platenmaatschappij YG entertainment opent een kantoor in China. Het platenlabel, bekend van het succesvolle nummer Gangnam Style van zanger Psy, denkt geld te verdienen met een serie van concerten.

Lees verder

China mag meepraten over toekomst Noordpool

Zes landen, waaronder China, mogen meepraten over de toekomst van de Noordpool. Dat heeft de Arctic Council besloten op zijn ministerieel overleg in de Zweedse stad Kiruna.

Lees verder

'Overheid moet zich minder met economie bemoeien'

De Chinese overheid bemoeit zich teveel met zaken die de markt prima zelf kan regelen en kan zich beter richten op het verbeteren van echte overheidstaken. Een logisch, maar toch opmerkelijk pleidooi van premier Li Keqiang.

Lees verder

Twee dodelijke mijnrampen in 24 uur

Bij een explosie in een kolenmijn in de provincie Sichuan zijn zaterdagmiddag 27 mijnwerkers omgekomen. Het was de tweede Chinese mijnramp binnen een etmaal, want vrijdag kwamen 12 mijnwerkers om in de provincie Guizhou. Een mijnwerker in China heeft een tien maal zo grote kans om bij zijn werk om te komen dan een collega in de VS.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

India en China halen voorzichtig banden aan

Is er ruimte voor twee tijgers op de berg? Dat vragen politieke analisten zich af nu de twee economische grootmachten van Azië de banden willen aanhalen. Maar er is veel oud zeer dat de relatie vertroebelt.

Lees verder

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder