economie cultuur politiek RSS

Q&A: Arjen van Dijkhuizen over China's haperende economie

economie
cultuur
politiek

Chinese mega-overname in VS

Shuanghui International koopt voor 5,5 miljard euro de grootste Amerikaanse leverancier van varkensvlees: Smithfield Foods. Het is de grootste investering van een Chinees bedrijf in de VS tot nu toe.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Dienstensector moet economische groei redden

China is de grootste fabrikant van goederen ter wereld, maar de dienstensector blijft daar ver bij achter. Investeren in de service-industrie kan daarom veel banen opleveren, denkt premier Li Keqiang.

Lees verder

China heeft niet teveel auto's, maar te weinig wegen

Het autobezit in China groeit zo snel, dat de asfalteerders het niet meer bij kunnen benen. Dat leidt tot een mogelijke overcapaciteit van de autoindustrie.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

IMF verwacht lagere groei China

De verwachte groei van de Chinese economie is door het Internationaal Monetair Fonds naar beneden bijgesteld. In plaats van 8 procent zal China's economie 7,75 procent groeien in 2013.

Lees verder

China vreest protectionisme Europa

Europa moet niet teruggrijpen op protectionistische maatregelen. Dat is slecht voor de handel met China en uiteindelijk ook voor Europese consumenten. Dat zei premier Li Keqiang, op bezoek in Europa.

Lees verder

In een klap 3.700 vuurwerkfabrieken dicht

Nieuwe veiligheidsregels hebben tot gevolg dat meer dan 3.700 van China's 4.921 vuurwerkfabrieken de poort hebben moeten sluiten.

Lees verder

Shanghai krijgt eigen Disneyland

Vrijdag is de eerste spade de grond in gegaan voor de bouw van het Shanghai Disney Resort. Met de bouw is 29 miljard yuan (3,5 miljard euro) gemoeid.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China wil aandeel in vliegtuigmarkt

China wil een eigen civiele luchtvaartindustrie ontwikkelen. Al in 2020 moet die een omzet draaien van 100 miljard yuan (12 miljard euro). 

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Chinese middenklasse wil meer luxe

De voortdurende economische groei in de afgelopen jaren, voedt het verlangen naar luxe producten. Naast betere voedselwaren, biedt dat kansen voor de automakers en verleners van financiële diensten, blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau Nielsen.  

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Metro Beijing krijgt recyclingautomaat

Metrostations in China's hoofdstad krijgen 40 'omgekeerde verkoopmachines'. Wie plastic flessen inlevert, krijgt het statiegeld bijgeschreven op zijn OV-chipkaart.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder