economie cultuur politiek RSS

Q&A: Arjen van Dijkhuizen over China's haperende economie

economie
cultuur
politiek

Britten zetten vraagtekens bij Chinese leverancier

De Britse commissie voor de veiligheidsdiensten is geschokt dat de regering acht jaar geleden niet is geïnformeerd over Chinese bemoeienis bij het moderniseren van het telecommunicatienetwerk. De laatste jaren zetten steeds meer landen vraagtekens bij de betrouwbaarheid van leverancier Huawei. 

Lees verder

Chinese groei doet voedselprijzen in de wereld stijgen

De vraag naar voedsel zal de komende jaren sneller groeien dan de productie, vooral door meer consumptie in China. De prijs van voedselproducten kan daardoor met wel 15 tot 40 procent toenemen, zeggen de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de VN voedsel- en landbouworganisatie (FAO).

Lees verder
economie
cultuur
politiek

EU-heffing kost zonnepanelenmakers 42 miljard

Heffingen die de Europese Unie op de import van Chinese zonnepanelen gaat heffen, gaan Chinese fabrikanten de komende jaren naar schatting 350 miljard yuan kosten. Dat berekende algemeen directeur Qu Xiaohua van Canadian Solar Inc.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Zure druiven: onderzoek naar Europese wijn

Het Chinese Ministerie van Handel gaat onderzoeken of Europese wijnproducenten regels overtreden die prijsdumping en oneerlijke concurrentie moeten tegengaan. Het onderzoek volgt direct nadat de EU bekend maakte dat het een heffing invoert op zonnepanelen uit China.

Lees verder

'VS miskennen China's strijd tegen cybercrime'

De VS moeten stoppen China te beschuldigen van cyberspionage. De autoriteiten doen er juist veel aan om de VS te helpen om hackpogingen tegen te gaan, zegt Huang Chengqing, directeur van het Nationale Computer Netwerk Reactie Team CNCERT. 

Lees verder

Guiyu: de vuilnisplaats van de wereld

China is niet alleen de plaats waar veel electronica wordt gemaakt, maar ook waar veel electronische apparatuur eindigt. CNN nam een kijkje in Guiyu, waar meer dan 100.000 mensen een boterham verdienen aan het uit elkaar slopen van e-waste.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Brand kippenslachterij kost 119 werknemers het leven

Brand in een grote kippenslachterij in Mishazi in de provincie Jilin heeft het leven gekost aan 119 werknemers. Nog eens 54 mensen raakten gewond. Volgens overlevenden zaten de uitgangen op slot.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Londen krijgt Chinees financieel centrum

Een verlaten havengebied bij London City Airport wordt verbouwd tot een financieel centrum gericht op Chinese bedrijven. Met de ontwikkeling is 1,1 miljard euro gemoeid.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Weekers sluit belastingverdrag in China

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft in Beijing een nieuw belastingverdrag gesloten. De overeenkomst voorziet in een geautomatiseerde informatieuitwisseling tussen douane- en belastingautoriteiten. 

Lees verder

Het Rode Vlaggenschip is terug

Lang was hij niet weg te denken als symbool van macht in China: de Hongqi. Maar zijn onverzadigbare honger naar benzine maakte een eind aan de populariteit van de Chinese limousine. Nu is hij terug...

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder