economie cultuur politiek RSS

Q&A: Hanco J├╝rgens over de rol van China in Duitse verkiezingen

economie
cultuur
politiek

Overheid haalt China-kennis meestal in eigen land

Specifieke vragen van de Nederlandse overheid over China worden doorgaans voorgelegd aan denktanks en wetenschappers in eigen land. De afgelopen vijf jaar is twee keer meebetaald aan een onderzoek van een buitenlandse denktank en evenveel keer aan een co-productie van een Nederlandse en buitenlandse kennisinstelling.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Opinie: Aan ruzie met China hangt een prijskaartje

Nadat de EU sancties had opgelegd, sloeg China twee keer zo hard terug. Welke lessen kunnen we hieruit trekken? We kunnen niet langer dominee én koopman tegelijk zijn, schrijf ik in een opinieartikel voor het Nederlands Dagblad.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

IJzige top China-VS: koude oorlog of begin van dooi?

Voor het oog van de camera's vlogen Chinese en Amerikaanse afgevaardigden elkaar vorige week in Alaska verbaal in de haren. Maar achter gesloten deuren werd twee dagen gewoon gewerkt.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

CGTN mag blijven uitzenden in Europa

De Chinese nieuwszender CGTN Europe blijft voorlopig in Europa te zien. De Franse telecomtoezichthouder heeft de benodigde toestemming verstrekt, nadat de Britse mediawaakhond die eerder had ingetrokken. (Update onderaan)

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China-kieswijzer: de conclusies

Op woensdag 17 maart zijn er Tweedekamerverkiezingen. Ik analyseerde wat de programma's van tien partijen zeggen over onze relatie met China, geopolitiek en onze open economie. In deel 11: de conclusies.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Opinie: Genocide vastgesteld - over tot de orde van de dag

Het Nederlandse parlement beschuldigt China van volkerenmoord. Daarmee wordt de Chinees-Nederlandse relatie onder druk gezet, zonder dat de Oeigoeren in Xinjiang er veel mee opschieten, schreef ik woensdag in de opinieartikel in dagblad Trouw.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kieswijzer: het FvD-programma over China

Op woensdag 17 maart zijn er Tweedekamerverkiezingen. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over onze relatie met China, geopolitiek en onze open economie? In deel 10: Forum voor Democratie.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kieswijzer: het PvdD-programma over China

Op woensdag 17 maart zijn er Tweedekamerverkiezingen. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over onze relatie met China, geopolitiek en onze open economie? In deel 9: de Partij voor de Dieren.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kieswijzer: het CU-programma over China

Op woensdag 17 maart zijn er Tweedekamerverkiezingen. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over onze relatie met China, geopolitiek en onze open economie? In deel 8: de ChristenUnie.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Bijtekenen voor nog eens vijf jaar ophef

Met het Groningen Confucius Instituut wordt de Lange Arm van Beijing in huis gehaald, vrezen critici. Toch verlengden de Nederlandse partners onlangs het contract tot 2025, schreef ik na eigen onderzoek in het Dagblad van het Noorden.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder