economie cultuur politiek RSS

Q&A: Sam Roggeveen over het Australische defensiebeleid

economie
cultuur
politiek

Hainan-incident: als China en de VS letterlijk botsen

In de Zuid-Chinese Zee en rond Taiwan cirkelen Amerkaanse en Chinese vliegtuigen en marineschepen dagelijks om elkaar heen. Militair analisten waarschuwen voor een ongewild incident dat een acute crisis tussen beide landen kan veroorzaken. Deze week 22 jaar geleden vond zo'n ongeluk plaats.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Nationaal Volkscongres aan de hand van drie hoofdpersonen

Nu het Nationale Volkscongres na tien dagen confereren is afgerond kan de belans worden opgemaakt. Wat is China's koers voor de komende jaren betreffende de greep van de partij op de samenleving, Taiwan, economie en buitenlandse betrekkingen?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over kabinetsbesluit ASML

De Nederlandse regering komt met strengere regels voor de export van hoogwaardige technologie naar het buitenland. In de praktijk gaat het om machines om chips te produceren die ASML aan China wil leveren. Alles wat je moet weten over het kabinetsbesluit, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder

Xi's vredesplan weglachen is gemiste kans

Vrijdag 24 februari presenteerde de Chinese president Xi Jinping een vredesinitiatief voor de Oekraïne-oorlog. Het is geen uitgewerkt plan, bevat weinig nieuws en het is ook niet duidelijk wat China nu precies gaat doen. Maar het bij voorbaat als waardeloos opzij schuiven zou jammer zijn.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kans dat China wapens wil leveren aan Rusland is niet zo groot

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Anthony Blinken heeft Chna gewaarschuwd geen wapens aan Rusland te leveren. China ontkent dat het dat voornemens is. Het ligt momenteel ook niet in de lijn de verwachtingen. (update onderaan)

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Zes vragen over vermeende Chinese spionageballon

Vorige week zaterdag schoot de Amerikaanse luchtmacht een kolossale Chinese ballon uit de lucht die zich al enkele dagen in het luchtruim van de VS bevond. Sinsdien beschuldigen de Amerikanen en Chinezen elkaar van wederzijdse luchtruimschendingen met ballonnen. Alles wat je moet weten over Globolisering, kort en bondig uitgelegd. (Update onderaan)

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over China's gewijzigde Covid-beleid

Bijna drie jaar hanteerde China een stringent Coronabeleid. Maar sinds vorige week volgen versoepelingen elkaar snel op. Waar komt deze draai vandaan en wat zijn de mogelijke gevolgen? Alles wat je moet weten over het loslaten van het ZeroCovidbeleid, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Covid-protest uitdaging voor Chinese autoriteiten

Afgelopen weekend werd in verschillende Chinese steden gedemonstreerd tegen het rigide ZeroCovid-beleid. Broeiende onvrede onder de bevolking stelt de autoriteiten voor een serieuze uitdaging het protest binnen de perken te houden, te meer omdat een radicale breuk met de strenge restricties niet goed mogelijk is.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Xi zit gebeiteld. En wat nu?

Na een week vergaderen eindigde zaterdag het 20ste Nationale Partijcongres van de Communistische Partij China en werd zondag het Politbureau en het staand comité van het Politbureau verkozen. Wat zijn de belangrijkste conclusies die we kunnen trekken?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Waar op te letten bij het 20ste Nationale Partijcongres

Vanaf zondag 16 oktober komen 2.296 afgevaardigden in de Grote Hal van het Volk in Beijing bij elkaar voor het vijfjaarlijkse Nationale Congres van de Communistische Partij van China. Dit is de belangrijkste politieke gebeurtenis in China dit jaar.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder