economie cultuur politiek RSS

Vijf vragen over de Taiwanese verkiezingsuitslag

economie
cultuur
politiek

Kieswijzer: het D66-programma over China

Op woensdag 22 november kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over de relatie met China, geopolitiek en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 2: D66.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kieswijzer: het VVD-programma over China

Op woensdag 22 november kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over onze relatie met China, geopolitiek en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 1: de Volkspartij voor Democratie.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Sam Roggeveen over het Australische defensiebeleid

Australië heeft zijn defensiebanden met de Verenigde Staten stevig aangehaald door middel van het AUKUS-verdrag. Is dat wel een verstandig idee, vraag ik Sam Roggeveen, directeur van het Internationale Veiligheidsprogramma van de Australische denktank Lowy Institute, in een mail-Q&A.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Wanneer ontploft de tikkende tijdbom Taiwan?

Valt China dit jaar nog Taiwan binnen? Of pas in 2026 of 2027? De grootste vraag is of president Xi Jinping het risico durft te nemen. Want een mislukte invasie kan heel China aan het wankelen brengen. Lees mijn analyse die ik publiceerde in Maarten!

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Uitbreiding BRICS is geen gamechanger, maar ook niet zonder betekenis

De vijf landen die samen BRICS vormen stemden deze maand in met uitbreiding met nog eens zes leden. De samenwerking is niet per se anti-Amerikaans of anti-westers, maar er gaat wel een belangrijk signaal van uit.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Poetin en Xi: autocraten onder elkaar

Geen twee wereldleiders hebben elkaar de afgelopen tien jaar zo vaak ontmoet als de Chinese president Xi Jinping en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Voor het blad Maarten! zette ik de twee naast elkaar. In hoeverre lijken zij op elkaar en waarin verschillen ze?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Gastlessen Modern China voor VWO

In het schooljaar 2023-2024 is voor het vak geschiedenis China 1842-2001 eindexamenonderwerp voor het VWO. Schoolleiders en docenten opgelet: boek nu een gastles 'Modern China beter begrepen' door Chinadeskundige Fred Sengers.

Lees verder

Vijf vragen over China's exportrestricties op grondstoffen

Maandag kondigde de Chinese overheid aan dat vergunningen voortaan verplicht zijn voor de export van gallium en germanium. Alles wat je moet weten over deze exportrestricties, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder

Opinie: Let op Chinese belangen zodat vrede een kans krijgt

Westerse politici willen graag dat China zijn invloed in het Kremlin aanwendt om vrede in Oekraïne te bewerkstelligen. Maar dat gaat niet gebeuren zolang we daarbij China’s belangen niet meewegen. Het kan zelfs het tegenovergestelde effect hebben, schreef ik in een opiniestuk dat zaterdag in vijf regionale kranten verscheen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Er is er een jarig...

Blogaap bestaat 10 jaar! In 2013 verruilde ik een comfortabele baan in Hilversum met jaarlijkse cao-stijgingen, vakantiegeld en dertiende maand voor het onzekere avontuur als kleine zelfstandige.

Lees verder

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder