Quick scan: escalatie handelsoorlog China en VS
Maandag kondigde de Amerikaanse overheid nieuwe beperkingen aan op de export naar China van technologie om halfgeleiders te produceren. Als reactie kondigde China dinsdag aan dat het de export van grondstoffen voor de Amerikaanse technologische en defensiesectoren zal beperken. Enkele kanttekeningen.
Lees verderQ&A: prof Hendrik Vos over het EU-voorzitterschap van Belgiƫ
Vanaf 1 januari fungeert België voor zes maanden als voorzitter van de Europese Unie. Wat staat er op de agenda van het kabinet van premier Alexander de Croo en wat is de attitude ten aanzien van drie grote internationale dossiers? Ik vraag het aan Hendrik Vos, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit Gent, in een Q&A.
Lees verderQ&A: Frans-Paul van der Putten over verkiezingen Taiwan
Op zaterdag 13 januari worden er presidentsverkiezingen gehouden in Taiwan. Wie zijn de kansrijke kandidaten, hoe kijken zij naar de relatie met China en is inmenging vanuit het vasteland te vrezen? Ik vraag het aan Frans-Paul van der Putten van China Geopolitics en mede-oprichter van Taiwan Radar in een Q&A.
Lees verderVijf vragen over wisselingen in Chinese legertop
De Chinese politieke top benoemde admiraal Dong Jun in de laatste week van december tot nieuwe minister van defensie. Is er sprake van een politieke zuivering of is er iets anders aan de hand? Alles wat je moet weten over de stoelendans in de top van China's militaire apparaat, kort en bondig uitgelegd.
Lees verderFormatiewijzer: wat betekent een nieuw kabinet voor het buitenlands beleid?
Op 22 november koos Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Cijfermatig liggen er twee coalities voor de hand. Die verschillen nogal van karakter qua buitenlandbeleid, ook ten aanzien van China. Inhoudelijk zitten VVD, NSC, BBB (en D66) dichterbij GL-PvdA dan bij de PVV. Al zal een nieuw kabinet met VVD, NSC en BBB hoe dan ook een China-kritischer koers varen.
Lees verderKieswijzer: het NSC-programma over China
Op woensdag 22 november kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over de relatie met China, geopolitiek en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 7: het NSC.
Lees verderKieswijzer: het BBB-programma over China
Op woensdag 22 november kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over de relatie met China, geopolitiek en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 6: de BBB.
Lees verderKieswijzer: het CDA-programma over China
Op woensdag 22 november kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over de relatie met China, geopolitiek en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 5: het CDA.
Lees verderKieswijzer: het PVV-programma over China
Op woensdag 22 november kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over de relatie met China, geopolitiek en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 4: de PVV.
Lees verderKieswijzer: het GL-PvdA-programma over China
Op woensdag 22 november kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over de relatie met China, geopolitiek en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 3: GroenLinks-PvdA.
Lees verderKieswijzer: het D66-programma over China
Op woensdag 22 november kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over de relatie met China, geopolitiek en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 2: D66.
Lees verder