economie cultuur politiek RSS

Covid-protest uitdaging voor Chinese autoriteiten

economie
cultuur
politiek

AUKUS: game changer of mooi verpakte wapendeal?

Afgelopen woensdag maakten de regeringsleiders van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië bekend dat de drie landen intensief gaan samenwerken op veiligheidsgebied. Wat mogen we van dit pact verwachten en wat zijn de geopolitieke gevolgen?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

De partij is niet klaar met het kapitalisme - het wil zijn positie versterken door uitwassen aan te pakken

Regelgeving die minderjarige kinderen limiteert online videogames te spelen en een stop op tv-talentenjachten zijn de meest recente voorbeelden van beperkingen die de Chinese overheid het bedrijfsleven oplegt. Maar dat betekent niet dat de regering of de partij uitgekeken is op het kapitalistische model. Integendeel.

Lees verder

China wedt in Afghanistan op twee paarden

China heeft grote zakelijke belangen in Afghanistan, maar wil vooral rust en stabiliteit aan zijn westgrens. Het onderhandelt met zowel de Afghaanse regering als de Taliban, maar het is lang niet zeker dat dit een burgeroorlog kan voorkomen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over missie in Zuid-Chinese Zee

Volgende week vaart een Nederlands marineschip als onderdeel van een Brits vlooteskader door de Zuid-Chinese Zee. Alles wat je moet weten over deze missie in omstreden gebied, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

'America is Back', maar Biden boekt beperkt resultaat

De afgelopen dagen stonden in het teken van drie belangrijke internationale topconferenties met leiders van de Westerse wereld. Op alle drie de bijeenkomsten stond China hoog op de agenda. Wat zijn de belangrijkste uitkomsten van de G7, NAVO- en EU-VS-top?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China als werkgelegenheidsproject voor de NAVO

Maandag 14 juni komen in Brussel dertig staatshoofden en regeringleiders van de NAVO bijeen. Een belangrijke bijeenkomst, omdat de strategie voor de nabije toekomst wordt bepaald. Belangrijk agendapunt: moet de NAVO zich op China richten?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Investeringsverdrag in de ijskast - hoe nu verder?

Vorige week haalde het Europees Parlement voorlopig een streep door het Chinees-Europese investeringsverdrag CAI. Begrijpelijk wellicht, maar ook wel een beetje jammer. De hamvraag is: hoe de draad met China weer op te pakken?

Lees verder

Volkstelling maakt harde keuzes China duidelijk

China talmt met het openbaren van de resultaten van de volkstelling 2020. Cijfers over een krimpende bevolking stellen beleidsmakers voor moeilijke keuzes, die niet altijd goed zullen vallen bij de bevolking. 

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over China en Joe Biden's klimaattop

De Chinese president Xi Jinping gaf donderdag een rede op de virtuele klimaattop met veertig regeringsleiders. Alles wat je moet weten over China's rol in de klimaatcrisis, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Overheid haalt China-kennis meestal in eigen land

Specifieke vragen van de Nederlandse overheid over China worden doorgaans voorgelegd aan denktanks en wetenschappers in eigen land. De afgelopen vijf jaar is twee keer meebetaald aan een onderzoek van een buitenlandse denktank en evenveel keer aan een co-productie van een Nederlandse en buitenlandse kennisinstelling.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder