economie cultuur politiek RSS

Recensie: Scherpe blik door een gekleurde bril

economie
cultuur
politiek

Bezoek Abe - mede mogelijk gemaakt door Trump

Voor het eerst in zeven jaar brengt een Japanse regeringsleider een bezoek aan China. Beide rivalen voelen de noodzaak de banden aan te halen vanwege onzekerheid over de opstelling van de Verenigde Staten.

Lees verder

China gaat geruisloos grootse viering in

Dit jaar wordt 40 jaar Opendeurpolitiek gevierd, het beleid waardoor China zich van ontwikkelingsland kon ontpoppen tot de tweede economie ter wereld. Maar president Xi Jinping liet deze week symbolische momenten onbenut.

Lees verder

Omstreden huzarenstukje open (maar niet voor allen)

President Xi Jinping opende dinsdag een nieuwe oeververbinding die Hong Kong, Macau en het Chinese vasteland verbindt. Het is een ingenieursdroom, die tegen een hoge prijs is gerealiseerd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Chengdu krijgt een eigen maan

Een Chinees onderzoeksinstituut ontwikkelt plannen voor een kunstmatige maan die 's nachts de stad Chengdu verlicht. Als de ruimtespiegel werkt kan dat ook voor licht zorgen in rampgebieden die met stroomuitval kampen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Interpol-baas blijkt zelf corruptieverdachte

Het mysterie van de verdwenen Meng Hongwei is opgelost; zondag erkende de Chinese overheid dat hij is vastgezet. Zijn val roept vragen op over China's vertegenwoordigers in internationale organisaties.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Nog geen koude oorlog, maar wel kleine ijstijd

De Amerikaanse regering heeft een breed publicitair offensief geopend tegen China. Verwijten genoeg, bewijzen vooralsnog minder.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

CCTV-journaliste vast na rel op Brits partijcongres

Een correspondente van de Chinese staatstelevisie en -radio is zondagmiddag in Birmingham gearresteerd op verdenking van mishandeling. Hoewel de journaliste klappen uitdeelde eist de Chinese ambassade in Londen excuses. +UPDATES

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Homoseksuele leraar klaagt school aan na ontslag

Een 31-jarige man in Qingdao klaagt de werkgever aan die hem ontsloeg omdat hij homoseksueel is. Chinese voorvechters van homorechten hopen dat de zaak voor een historische doorbraak zorgt.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Prof Frank Pieke over China in Nederland

Frank Pieke is de nieuwe directeur van het Mercator Institute for China Studies (Merics) in Berlijn. Aan het eind van een lange periode van onderzoek in Leiden vraag ik hem in een Q&A naar de veranderende rol van China in Nederland.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Hong Kong verbiedt pro-onafhankelijkheidspartij

Het bestuur van Hong Kong heeft maandag de Nationale Partij verboden. Het is voor het eerst dat een politieke partij preventief wordt ontbonden omdat het in de toekomst mogelijk strafbare feiten kan begaan.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder