economie cultuur politiek RSS

Q&A: Jude Woodward over een nieuwe koude oorlog

economie
cultuur
politiek

Vier vragen over immense oefening Rusland en China

Rusland trekt een enorme troepenmacht samen in het oosten van dat land, om samen met Chinese militairen te oefenen. Alles wat je moet weten over de geopolitieke betekenis van legeroefening Vostok 2018, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China gaat Afghaanse leger helpen

Het Volksbevrijdingsleger gaat Afghaanse militairen opleiden en bewapenen. China hoopt zo dat de rust terugkeert aan een instabiel stukje westgrens.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

David en Goliath: Nauru eist excuses van China

Een ondiplomatieke rel overschaduwt het Forum van Pacifische Eilanden. Gastheer Nauru eist excuses van China, nadat de Chinese delegatieleider in woede ontstak en de conferentie stampvoetend verliet.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China pompt nog meer krediet in Afrika

China belooft op acht gebieden steun aan Afrikaanse landen. Belangrijkste belofte: 60 miljard dollar voor nieuwe investeringen.

Lees verder

Vijf vragen: China beschuldigd van hacken Clinton

De Amerikaanse president Donald Trump beschuldigt China ervan te hebben ingebroken in de mailserver van Hillary Clinton. Alles wat je moet weten over deze Amerikaans-Chinese fittie, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Wat zegt vertrek journaliste over China's prioriteiten?

De Chinese regering verleent geen nieuw visum aan de Amerikaanse journaliste Megha Rajagopalan. Het is voor het tweede keer op rij dat een correspondent die uitgebreid heeft bericht over de mensenrechtensituatie in Xinjiang het land noodgedwongen moet verlaten.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Xu moet China's gezicht in het buitenland vormgeven

Xu Lin is benoemd als hoofd van het informatiebureau van het Chinese kabinet. Hij wordt daarmee de hoogstverantwoordelijke ambtenaar voor het imago van China in het buitenland.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Ook El Salvador breekt met Taiwan

De regering van El Salvador erkent de Volksrepubliek China en verbreekt de diplomatieke banden met Taiwan. De Taiwanese president Tsai Ing-wen wil samen met gelijkgestemde landen een einde maken aan China's "buitensporige gedrag" op het wereldtoneel.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Taiwanese koffieketen tussen twee vuren

Een bezoekje van de Taiwanese president Tsai Ing-wen aan een vestiging van 85°C Bakery Café in Los Angeles heeft tot onverwachte gevolgen geleid. Zowel op het Chinese vasteland als in Taiwan haalde de keten van koffiehuizen de woede op zijn hals.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Eén miljoen Oeigoeren gedetineerd; kan dat wel?

Volgens het VN-comité tegen rassendiscriminatie worden er in de Chinese regio Xinjiang een miljoen Oeigoeren buitengerechtelijk vastgehouden. De ijzeren greep op de Oeigoerse minderheid is groter dan ooit, maar scepsis over deze claim is desondanks op zijn plaats.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder