economie cultuur politiek RSS

Ga je in oktober mee met onze Chinareis?

Definitieve hervormingsagenda gepubliceerd

De Communistische Partij van China heeft tot grotere hervormingen besloten dan bleek uit het eerder deze week verspreide slotcommuniqué van het derde plenum. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerde hervormingsagenda.

Lees verder

China pakt (alsnog) uit met noodhulp aan Filipijnen

De Chinese overheid heeft besloten de noodhulp voor de door tyfoon Haiyan getroffen Filipijnen te vertienvoudigen. De verhoging komt na internationale kritiek op de in sommige ogen karige bijdrage van China.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Gemengde reacties op China's hervormingsagenda

Analisten over de hele wereld proberen chocola te maken van het slotcommuniqué van het Derde Plenum van het Centraal Comité van de Communistische Partij van China. De meningen zijn verdeeld of China een grote stap voorwaarts maakt of dat het doorgaat met de ingeslagen weg van geleidelijke verandering.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Derde plenum afgerond: voorzichtig einddocument

In Beijing is dinsdagmiddag het Derde Plenum van het Centraal Comité afgesloten. De communistische top heeft besloten tot schoorvoetende economische en sociale hervormingen in de periode tot 2020.

Lees verder

Bo-aanhangers richten politieke partij op

Een groepje aanhangers van de wegens corruptie veroordeelde politicus Bo Xilai heeft in China een politieke partij opgericht. De groep heeft Bo tot voorzitter voor het leven benoemd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Chinezen nog niet klaar met talkshow-presentator

Dit weekend protesteerden duizenden Amerikaanse Chinezen bij kantoren van televisiemaatschappij ABC. Zij zijn boos over de manier hoe de tv-zender reageert na een vermeend racistisch item in de talkshow van Jimmy Kimmel.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Cosco-topman beschuldigd van corruptie

Een topman van China's grootste rederij Cosco is vrijdag afgetreden. Zijn vertrek volgt op de mededeling dat Xu Minjie onderwerp van corruptieonderzoek is.

Lees verder

Bommenlegger Taiyuan is boze taxichauffeur

De verdachte van een serie explosies voor een partijkantoor in Taiyuan wilde wraak nemen op de samenleving. Volgens de autoriteiten was de aanslag een soloactie.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Verdachte aanslag Taiyuan aangehouden

De politie in Taiyuan heeft vrijdag een verdachte aangehouden van een serie ontploffingen voor een kantoor van de communistische partij. Daarbij kwam een persoon om het leven en raakten acht mensen gewond. 

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over het derde plenum

Zaterdag begint in Beijing het derde plenum van het 18e Chinese Communistische Partijcongres. Wat iedereen moet weten over deze vierdaagse bijeenkomst die bij voorbaat al historisch wordt genoemd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder