economie cultuur politiek RSS

Ga je in oktober mee met onze Chinareis?

Chinese inkomens 61 keer zo hoog in 35 jaar

Het gemiddelde inkomen van Chinezen is sinds 1978 61 keer zo hoog geworden. Dat blijkt uit cijfers van het Chinese statistiekbureau.

Lees verder

Explosies bij partijkantoor Taiyuan

Woensdagochtend hebben in Taiyuan meerdere explosies plaatsgevonden bij het kantoor van de communistische partij van de provincie Shanxi. Daarbij werd één persoon gedood en raakte acht mensen gewond.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

'Smog in vijf tot tien jaar teruggedrongen'

China's probleem met luchtvervuiling kan in een paar jaar tijd aanmerkelijk worden verbeterd. Dat zegt een klimaatdeskundige van een prominent plannings- en adviesorgaan.

Lees verder

Nederland zet in op economische diplomatie met China

De Nederlandse regering wil de banden met China aanhalen en zet daarbij in op de verbetering van economische betrekkingen. Dat is het speerpunt van een beleidsnotitie Investeren in Waarden en Zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken die deze week naar de kamer is gezonden.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China boos over 'bevooroordeelde' media VS

CNN en The Wall Street Journal hebben de irritatie gewekt van China. Het ministerie van buitenlandse zaken beschuldigt CNN van heulen met terroristen en WSJ wordt beschuldigd van partijdigheid in de kwestie van de omstreden Diaoyu/Senkaku-eilanden.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Hevige smog is in tien jaar verdubbeld

Het aantal dagen met aanhoudende smog is in China de laatste tien jaar twee keer zo hoog als in de periode daarvoor. Sommige steden zijn een derde van het jaar in smog gehuld.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

De Chengguan Goed Nieuws Show

Leerlingen van lagere scholen in Wuhan krijgen lessen over het werk van lokale straatwachten. De bedoeling is het slechte imago van chengguan te verbeteren. 

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Beijing wil winterspelen 2022

Het Olympisch Comité van China heeft Beijing formeel kandidaat gesteld voor de winterspelen in 2022. Daarvoor zal worden samengewerkt met de stad Zhangjiakou. Het zou voor het eerst zijn dat een stad zowel de zomer- als winterspelen ontvangt.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Hoogste militair Xinjiang uit politieke functie gezet

Peng Yong, de militaire commandant van de Oeigoerse autonome regio Xinjiang, is ontheven van zijn functie als lid van het staand comité van de communistische partij. Er wordt geen reden gegeven, maar algemeen wordt aangenomen dat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor een zelfmoordaanslag van Oeigoerse extremisten in Beijing.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Dodelijk brugongeval: 13 arrestaties

Het openbaar ministerie in de provincie Sichuan gaat 13 personen vervolgen wegens machtsmisbruik, plichtsverzuim en omkoping. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor het instorten van een brug na zware overstromingen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder