economie cultuur politiek RSS

Ga je in oktober mee met onze Chinareis?

China geeft duidelijkheid over export naar Noord-Korea

De Chinese overheid heeft een lijst gepubliceerd van goederen en technologieën die niet mogen worden uitgevoerd naar Noord-Korea. Daarmee laat het zien dat het werk maakt van economische sancties van de VN.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Levenslange gevangenisstraf voor Bo Xilai

De rechtbank in Jinan heeft de voormalige politicus Bo Xilai tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld vanwege corruptie. Hij kreeg extra straffen voor verduistering en machtsmisbruik.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Opnieuw beschuldigingen over cyberspionage China

Hackers van het Volksbevrijdingsleger zijn twee jaar structureel op zoek geweest naar Amerikaanse technologie voor het ontwikkelen van drones. Daartoe zijn computers van zeker 20 Amerikaanse defensieleveranciers gehackt, zegt FireEye, een adviesbedrijf voor computerbeveiliging.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Puber is eerste verdachte van strenge roddel-regels

Een 16-jarige jongen uit de westelijke provincie Gansu is waarschijnlijk de eerste Chinees die is aangehouden op basis van nieuwe strenge regels voor internetgebruik. Zijn bericht over de dood van een karaokebareigenaar werd meer dan 500 keer doorgestuurd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Als spanning stijgt, komen spionnen weer tevoorschijn

Twee kranten in Hong Kong beschuldigen de Britse geheime dienst van het opvoeren van spionage-activiteiten in de metropool. De beschuldigingen komen vlak nadat de irritatie van China was gewekt door Britse opmerkingen over algemeen kiesrecht.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Gezinsplanners leggen veel teveel boetes op

De Nationale Commissie voor Bevolking en Gezinsplanning gaat strenger toezien op de manier waarop overtreders van de eenkindpolitiek worden beboet. Volgens de Chinese rekenkamer worden er tegen de regels in veel te hoge boetes opgelegd, terwijl juist een ander deel van de boetes niet wordt geïnd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

'Bo Xilai legt zich neer bij gevangenisstraf'

De van corruptie beschuldigde politicus Bo Xilai heeft zich verzoend met een gevangenisstraf, maar verwacht dat zijn naam ooit wordt gezuiverd. Dat schrijft hij in een brief aan zijn familie.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Chinese artsen moeten borstvoeding stimuleren

Ziekenhuisartsen mogen onder geen voorwaarde geld aannemen van fabrikanten van babymelkpoeder om hun producten te promoten. Beter kunnen ze borstvoeding aanbevelen, zegt het ministerie van gezondheid.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Zondag uitspraak in rechtszaak Bo Xilai

De rechtbank in Jinan zal zondagochtend een vonnis uitspreken in de spraakmakende rechtszaak tegen Bo Xilai. De oud-politicus werd vervolgd vanwege corruptie, verduistering en machtsmisbruik.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Klokjes-klokkenluider aangehouden voor verhoor

Eén van China's bekendste onthullers van corruptie, Wu Dong, is dinsdag aangehouden door de politie in Beijing. Een bericht hierover leidde dinsdagnacht tot grote opwinding op het Chinese internet.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder