economie cultuur politiek RSS

Ga je in oktober mee met onze Chinareis?

Beleg nu in een sterkere marine voor China

China's grootste scheepsbouwer China Shipbuilding Industry gaat een pakket aandelen met een waarde van 8,5 miljard yuan (1 miljard euro) op de markt brengen. Het geld wordt in grotere en betere werven gestoken om marineschepen te bouwen.

Lees verder

'China haalt streep door project met Shell'

De bouw van een raffinaderij en een petrochemische fabriek in Taizhou is van de baan, omdat de Chinese overheid het vertrouwen in het project is verloren. Dat meldt de Britse krant The Telegraph. Shell is voor 24,5 procent eigenaar van het project.

Lees verder

China is derde buitenlandse investeerder ter wereld

China's directe investeringen in het buitenland zijn vorig jaar met 17,6 procent gestegen tot een kleine 70 miljard euro. Daarmee is China nu achter de VS en Japan de grootste buitenlandse investeerder ter wereld.

Lees verder

Grimmige verjaardag voor omstreden eilanden

De Japanse mededeling dat het overweegt personeel te stationeren op de Diaoyu/Senkaku-eilanden, heeft tot scherpe reacties in China geleid. Woensdag is het een jaar geleden dat Japanse overheden drie eilanden van een particuliere bezitter kocht.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Zwaardere straffen voor online geruchten

China neemt een nieuwe stap in de strijd tegen online geruchten. Volgens het justitiële autoriteiten is van een strafverzwarende omstandigheid sprake als een bericht door veel mensen wordt gelezen of doorgestuurd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Politie rolt netwerk van afpersers op

De Chinese politie heeft zestien mensen gearresteerd die zich bezighielden met afpersing van bedrijven. Zij incasseerden zwijggeld om negatieve informatie uit de publiciteit te houden.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China koopt stukje van belangrijkste olieveld ter wereld

Zaterdag is in Kazachstan een contract getekend waarmee China een aandeel verwerft in het Kashagan-olieveld. Dit olieveld voor de kust van Kazachstan in de Kaspische Zee bevat 3 procent van alle oliereserves op aarde.

Lees verder

Lokale overheden vervalsen economische data

Een gemeente in de zuidelijke provincie Yunnan heeft statistische gegevens opzettelijk overdreven. Dat blijkt uit een controle van het Chinese statistiekbureau.

Lees verder

Vijf vragen over China's rol op de G20-top

In Sint-Petersburg zijn de leiders van de grootste economieën ter wereld bijeen voor de G20-top. Voor de Chinese president Xi Jinping is het de eerste G20. Wat is zijn inzet?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Ammoniakvervuiling roeit rivierleven uit

Vervuiling door een chemische fabriek heeft al het leven in de rivier de Fuhe uitgeroeid. Lokale autoriteiten schepten minstens 100.000 kilo dode vis uit de rivier.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder