economie cultuur politiek RSS

Recensie: Scherpe blik door een gekleurde bril

economie
cultuur
politiek

China dringt extreme armoede terug

Het aantal mensen dat in extreme armoede leeft, is in China ondanks de bevolkingsgroei van 835 miljoen in 1981 gedaald tot 156 miljoen in 2010. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldbank. Ook andere landen wisten de groep mensen die moet leven van minder dan 1,25 dollar per dag terug te dringen, maar nergens daalde het zo snel als in China.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China opent kliklijnen tegen corruptie

Chinese online media verwijzen sinds vrijdag naar speciale websites waar burgers meldingen van corruptie kunnen doen. Autoriteiten wekken hiermee verwachtingen dat corruptie echt zal worden aangepakt.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Besmettingen H7N9-virus lopen op tot 87

Het aantal in China geregistreerde besmettingen met het vogelgriepvirus loopt verder op. Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldt vrijdag 87 gevallen, waarvan er 17 zijn overleden.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

President Xi neemt een taxi (of toch niet)

Heeft de Chinese president Xi Jinping zich per taxi laten vervoeren in Beijing? Het is de droom van iedere pr-adviseur van de Chinese leider. Het is alleen helaas niet waar.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

'Betrek Aziatische landen bij toekomst Noordpool'

Betrek China en andere Aziatische landen bij het uitstippelen van de toekomst van de Noordpool. Dat zei Olafur Ragnar Grimsson, president van IJsland, bij een bezoek aan Washington. Zijn opmerkingen volgen vrijwel direct na het sluiten van een handelsakkoord tussen IJsland en China.

Lees verder

Opnieuw meer besmettingen vogelgriepvirus

In één dag tijd meldt China 14 nieuwe besmettingen en 2 dodelijke slachtoffers van het H7N9-virus. Daarmee komt het totaal op 77 besmettingsgevallen, waarvan inmiddels 16 mensen zijn overleden.

Lees verder

Chinese marine oefent bij betwiste Diaoyu

Twee schepen van de Chinese marine hebben woensdag gepatrouilleerd en geoefend bij de omstreden Diaoyu-eilanden. Vorige week sloten Japan en Taiwan een verdrag over deze eilandengroep.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China publiceert vernieuwd militaire beleid

Meer samenwerking, bewaking van handelsroutes en geen gewapende expansie. Dat is de kern van een witboek over het nationale veiligheidsbeleid dat autoriteiten in Beijing dinsdag bekend hebben gemaakt.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Chen Xu nieuwe ambassadeur in Nederland

Woensdag biedt de nieuwe Chinese ambassadeur in Den Haag Chen Xu aan koningin Beatrix zijn geloofsbrieven aan. Chen vervangt Zhang Jun, die in oktober is benoemd als hoofd van een nieuwe afdeling voor internationale economische samenwerking op het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China: hogere uitgaven defensie

De Chinese krijgsmacht heeft het afgelopen jaar 7,8 procent meer kunnen besteden. Dat blijkt uit cijfers van het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri) die maandag zijn gepubliceerd. Op de ranglijst van big defence spenders staat China tweede achter de VS.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder