economie cultuur politiek RSS

Ga je in oktober mee met onze Chinareis?

Grote steden zijn nog maar helft van de tijd smogvrij

Chinese stadsbewoners genieten maar de helft van de tijd van smogvrije omstandigheden. In Beijing blijft de luchtvervuiling zelfs maar een op de drie dagen onder de toegelaten normen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China wil op zee supermacht zijn

China moet zijn marine verder versterken om zijn rechten op zee te beschermen. Daartoe roept president Xi Jinping op.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Streep door 40 procent van Chinese staalproductie

Om de overcapaciteit van de staalindustrie tegen te gaan, wordt de productie van 400 miljoen ton geschrapt. China wil 19 economische sectoren saneren die kampen met overproductie.

Lees verder

China wijst veiligheidstop met Japan af

China ziet niets in een topontmoeting met Japan om de oplopende spanningen in de Oost-Chinese Zee te bespreken. De Japanse regering moet concrete maatregelen nemen om de relatie te verbeteren, zegt Beijing, in plaats van in holle frasen te spreken.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Journalisten krijgen smaak van onthullen te pakken

Ma Zhengqi, voormalig partijsecretaris in Chongqing, heeft zijn functie misbruikt en is mogelijk corrupt. Het is de derde keer op rij dat een Chinese journalist corruptie van een hoge partijfunctionaris in een weblog onthult.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China wil wel eens weten hoeveel schuld het heeft

De nationale rekenkamer van China gaat onderzoeken hoeveel schulden de Chinese overheid heeft. Onder analisten groeien twijfels of alle leningen kunnen worden terugbetaald of dat een Chinese financiële crisis dreigt.

Lees verder

Akkoord over hogere prijs Chinese zonnepanelen

China en de EU zijn het eens over een prijsverhoging van zonnepanelen. Daarmee lijkt een handelsoorlog van de baan.

Lees verder

Kijktip: Hoe ging het verder met Wukan?

Twee jaar geleden was het Chinese dorpje Wukan wereldnieuws. Bewoners kwamen in opstand en na wekenlange demonstraties kregen de ze toestemming voor een uniek Chinees experiment: lokale democratie. Al Jazeera zendt er een documentaire over uit.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Spanningen rond omstreden eilanden lopen op

Japan wil zijn militaire aanwezigheid rond de Diaoyu/Senkaku-eilanden opvoeren, blijkt uit een Defensienota. Ondertussen spelen marineschepen en militaire vliegtuigen dageijks een gevaarlijk kat-en-muisspel.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Boze bewoner steekt tehuis in brand: 11 doden

Een ruzie over 25 euro heeft geleid tot een dodelijke brand in een verzorgingstehuis in Hailun, in het noordoosten van China. Elf bewoners kwamen om, waaronder de brandstichter.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder