economie cultuur politiek RSS

Xi bouwt aan relaties in eigen achtertuin

economie
cultuur
politiek

Zorgen China en VS over cyberaanvallen

Hoge Chinese militairen hebben in Beijing gesproken met de Amerikaanse legerleider Martin Dempsey. Cyberaanvallen van staten waren een belangrijk gespreksonderwerp, maar beide landen ontkennen dat hun land zich daaraan schuldig maakt.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Geen donatie aardbevingsfonds vanuit Hong Kong

Parlementariërs uit Hong Kong hebben een donatie voor een hulpfonds voor de provincie Sichuan gedwarsboomd. Ze zijn bang dat het geld door corruptie niet goed wordt besteed.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Japanse nationalisten zorgen voor wapengekletter

Een groep van tien gehuurde vissersboten met aan boord ongeveer 80 Japanse nationalisten, hebben dinsdag voor oplopende spanning rond de Diaoyu-eilanden gezorgd. Marineschepen van zowel China als Japan stoomden vandaag op naar de omstreden archipel.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Reddingswerkers verleggen focus naar noodhulp

Meer dan 72 uur na de zware aardbeving in Sichuan, geven Chinese autoriteiten de hoop op dat ze slachtoffers levend onder het puin vandaan halen. Inspanningen richten zich nu op het brengen van flesjes water, instant noedels en ander voedsel.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Rusland benoemt zware ambassadeur in Beijing

Andrei Denisov (1952) is benoemd als Ruslands nieuwe ambassadeur in China. Dat maakte het Kremlin dinsdag bekend.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Reddingswerk Sichuan bemoeilijkt door slecht weer

De aardbeving die zaterdag in de provincie Sichuan plaatshad, heeft in ieder geval aan 188 mensen het leven gekost; 12.000 mensen raakten gewond. De reddingsoperatie is in volle gang, maar het rampgebied is zo zwaar beschadigd, dat het alleen te voet voor reddingswerkers is te bereiken.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China presenteert zwartboek over mensenrechten VS

De Verenigde Staten schieten tekort als het om de eerbiediging van mensenrechten gaat. Dat is de kern van een uitgebreid rapport dat de Chinese regering zondag publiceerde. China keert zich hiermee openlijk tegen de kritiek die het vanuit Amerika krijgt.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Zware aardbeving treft Sichuan

Een zware aardbeving met een kracht van 7.0 op de schaal van Richter heeft zaterdagochtend de provincie Sichuan getroffen. Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua zijn 152 doden geteld en meer dan 5.000 gewonden. Verwacht wordt dat dit aantal verder zal oplopen. Premier Li Keqiang coördineert persoonlijk de reddingsacties.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China dringt extreme armoede terug

Het aantal mensen dat in extreme armoede leeft, is in China ondanks de bevolkingsgroei van 835 miljoen in 1981 gedaald tot 156 miljoen in 2010. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldbank. Ook andere landen wisten de groep mensen die moet leven van minder dan 1,25 dollar per dag terug te dringen, maar nergens daalde het zo snel als in China.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China opent kliklijnen tegen corruptie

Chinese online media verwijzen sinds vrijdag naar speciale websites waar burgers meldingen van corruptie kunnen doen. Autoriteiten wekken hiermee verwachtingen dat corruptie echt zal worden aangepakt.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder