economie cultuur politiek RSS

Vijf vragen over mogelijk verbod op TikTok in VS

Economen vrezen schulden lokale overheid het meest

De schuldenlast van lokale overheden is de grootste bedreiging voor de Chinese economie. Dat denken twee op de drie economen van een groep invloedrijke adviseurs van de Chinese overheid.

Lees verder

'Woonvergunning sleutel tot extra groei'

Hervorming van het hukou-systeem kan de Chinese economie met bijna een procent per jaar extra laten groeien. Dat zeggen wetenschappers en beleidsadviseurs.

Lees verder

Dodental overstromingen loopt op naar 105

De zware regenval in het noordoosten en zuiden van China heeft aan zeker 105 mensen het leven gekost. De materiële schade is enorm.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Overstromingen Noordoost-China: 37 doden

Aanhoudende regenval heeft ernstige overstromingen doen ontstaan in het Noordoosten van China. Er zijn 37 doden te betreuren en de materiële schade is groot.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

'Ecosysteem Yangtze-rivier op punt van instorten'

Overbevissing, de bouw van steeds meer stuwdammen en lakse milieucontroles zorgen ervoor dat het leven in de Yangtze rivier wordt uitgeroeid. Als niet onmiddelijk wordt ingegrepen sterft het leven in China's langste rivier volledig uit, met enorme gevolgen voor de visserij.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Ook grootste tv-show ter wereld moet bezuinigen

Het best bekeken tv-programma ter wereld, de nieuwsjaarshow van CCTV, wordt ingetogener. Het past in de gepropageerde partijlijn van soberheid.

Lees verder

Cirque du Soleil laat Chinese publiek versteld staan

Het publiek bij de eerste voorstelling van Cirque du Soleil in Beijing reageerde hoorbaar geschokt, toen op een groot scherm een iconische foto van de tankman werd getoond. Verwijzingen naar de Tiananmen-opstand worden in China systematisch geweerd.

Lees verder

China heeft organen geëxecuteerden niet meer nodig

Vanaf november gaat de Chinese overheid de afhankelijkheid van donororganen van geëxecuteerde gevangenen afbouwen. China geeft daarmee gehoor aan internationale kritiek op het programma.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Discussie over publieke executie

Een videofilmpje over een executie in een veld heeft in China tot discussie over de doodstraf geleid. Het is ongebruikelijk dat een doodsvonnis ten overstaan van publiek wordt voltrokken.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Partij benadrukt regels voor eerlijk proces

Politie en justitie in China moeten zich beter aan de regels houden. Ook als dat betekent dat een verdachte niet kan worden veroordeeld.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder