economie cultuur politiek RSS

Blogaaps tourtop-10 China deel 8

Blogaaps tourtop-10 China deel 8

Wat zijn de tofste plekken in China om vakantie te vieren? Deze zomer stel ik een persoonlijke ranglijst samen met op plek 3: Beijing.

Waar moet ik naartoe als ik China bezoek? Die vraag krijg ik regelmatig gesteld. Meestal probeer ik uit te leggen dat China heel groot is en over meer interessante steden, kunstschatten en natuurschoon beschikt dan er in één reis passen. Dit jaar begonnen ook Chinezen mij deze vraag te stellen. “Jij bent op meer plaatsen in ons land geweest dan menig Chinees. Vertel me, waar moet ik naartoe?”

Dat zette me aan het denken. Wat is me bijgebleven? Wat kan ik anderen aanraden? Hoewel ik nog lang niet overal ben geweest en mijn verlanglijstje nog lang is, deel ik de deze zomer mijn persoonlijke top-10.

 

Genoeg te zien

Met op plek 3: Beijing. Grote kans dat een reis naar China je naar de hoofdstad brengt. En daar is genoeg te zien. Bekende toeristische trekpleisters zijn de Tempel van de Hemel, het Zomerpaleis, de Lamatempel en natuurlijk de Verboden Stad.

Wist je trouwens dat de beroemde Poort van de Hemelse Vrede een replica is? De communistische leiders waren bang dat het enorme Mao-portret naar beneden zou komen als de krakkemikkige poort het zou begeven en gaven in 1969 opdracht om achter hoge schuttingen een heel nieuw toegangsgebouw van staal en beton op te trekken.

 

Pekingeend

Ook aan het immense Tiananmenplein vindt je het mausoleum van Mao  (paspoort mee, tassen en fotograferen verboden) waar je na lang wachten in een minuutje langs de kristallen sarcofaag met het gebalsemde lichaam van de Voorzitter wordt gejaagd. Ik vond het bijzonder om ook de Grote Hal van het Volk te bezoeken, waar je je heel klein voelt in de enorme plenaire zaal waar de drieduizend leden van het Volkscongres ieder jaar bijeenkomen.

Ongetwijfeld ga je Pekingeend eten, bijvoorbeeld bij Dadong, waarvan ze zeggen dat die de beste serveert. Het is in ieder geval een belevenis om bij de open keuken te zitten waar op open vuur de ene na de andere eend langzaam wordt bereidt en aan tafel wordt ontleed. 

 

Op twee wielen

Misschien ga je moderne architectuur bekijken bij het Olympische Park, zoals het wereldberoemde Vogelnest-stadion, het CCTV-gebouw ontworpen door Rem Koolhaas of het ultramoderne winkel- en uitgaansgebied Sanlitun. Hier vlakbij ligt trouwens 1949, waar je als het warm is met expats en toeristen een verkoelend biertje kunt wegtikken in een schaduwrijke tuin. Bekende dagtripjes zijn naar de Chinese Muur of de Minggraven net buiten de stad. 

De metro brengt je snel en goedkoop overal, maar de beste manier om Beijing te ontdekken is op de fiets. Als je ervoor terugdeinst om in het hectische verkeer van Beijing te fietsen (wat ik me best voor kan stellen), kun je er altijd voor kiezen om op deze manier een hutong te bezoeken. Er zijn niet veel van deze oude stadswijkjes meer, maar tegenwoordig is het weer helemaal hip om er te wonen. Vermogende Chinezen kopen gewoon drie of vier oude woningen om ze onderling te verbinden en er een stadspaleisje van te maken.

 

Volgende week lees je wat mijn nummer 2 is. Eerder publiceerde ik al over mijn nummer 10 Lijiang, nummer 9 Jiayuguan, nummer 8 Suzhou, nummer 7 Shanghai, nummer 6 Zhangjiajie, nummer 5:Xi'an en vorige week mijn nummer 4: Lhasa. Reageren of jouw eigen favoriete reisbestemmingen in China delen kan hierrrr.

 

zondag 17 juli 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Blogaaps tourtop-10 China deel 7

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder