economie cultuur politiek RSS

Op ed: Europe Must Make a Realistic Commitment to the Indo-Pacific

economie
cultuur
politiek

Kieswijzer: het PVV-programma voor Europa (1)

Op donderdag 6 juni kiest Nederland 31 nieuwe volksvertegenwoordigers in het Europees Parlement. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over de relatie met China, geopolitiek, Europa en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 1: de PVV.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Eric Hendriks over bezoek Xi Jinping aan Hongarije

Zondag arriveerde de Chinese president Xi Jinping in Parijs voor een zesdaags bezoek aan Europa. Hij bezoekt naast Frankrijk ook Servië en Hongarije. Wat hebben we precies te verwachten van de ontmoeting tussen hem en premier Orbán, vraag ik in een Q&A aan Eric Hendriks, als onderzoeker verbonden aan het Danube Institute in Boedapest.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Opinie: Het wordt alleen maar eerlijker als Chinese fabrikanten zich in Nederland vestigen

Komende week bezoekt de Chinese president Xi Jinping Frankrijk, Servië en Hongarije. In twee van die landen willen Chinese hightech bedrijven productiefaciliteiten bouwen. Nederland zou dat moeten verwelkomen. Eindelijk een gelijk speelveld als China’s multinationals aan Europese regels moeten voldoen en hier belasting betalen, schrijf ik in een opiniestuk in het Nederlands Dagblad.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Vijf vragen over EU-actie tegen Chinese bedrijven

Vorige week deed de Europese Commissie invallen bij Nuctech, kondigde het een onderzoek aan naar de vraag of de Chinese overheid Europese leveranciers van medische apparatuur achterstelt en wordt online marktplaats Shein onderworpen aan strengere regels. Alles wat je moet weten over een Europees offensief tegen oneerlijke Chinese concurrentie, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder

Covid is passé, maar China’s economie is nog herstellende

Met het afschaffen van het ZeroCovid-beleid en zelfs visumvrij reizen, lijkt alles weer normaal voor ondernemingen die hun producten in China sourcen of zelf produceren. Maar de Chinese economische motor sputtert en geopolitieke spanningen zorgen voor problemen. Wat betekent dit voor Nederlandse bedrijven? (dit artikel verscheen eerder in PromZ Vak)

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Ga je in oktober mee met onze Chinareis?

De media staan bol van China, maar toch is echte kennis van dat land vaak nog beperkt. Tijdens de studie- en inspiratiereis China van de 21ste Eeuw verzorgen China Tech onderzoeker Ed Sander en onafhankelijk publicist, spreker en onderzoeker Fred Sengers een programma over het hedendaagse China.

Lees verder

Vijf vragen over mogelijk verbod op TikTok in VS

Amerikaanse wetgevers willen TikTok de facto verbieden als de Chinese eigenaars hun succesvolle internetbedrijf niet verkopen. Alles wat je moet weten over de nieuwste ontwikkeling in de Chinees-Amerikaanse betrekkingen en de gevolgen daarvan voor (tech)bedrijven, kort en bondig uitgelegd. (update onderaan)

Lees verder

Q&A: John Gruetzner over Chinabeleid van Canada

Canada is een land waar we betrekkelijk weinig van horen, ondanks dat het tot de tien grootste economieën ter wereld behoort en lid is van de G7. Hoe denkt men daar over de verhoudingen met China en de toekomst van de NAVO? Ik vraag het in deze Q&A aan John Gruetzner. Hij woonde en werkte 37 jaar in China en is na terugkeer in eigen land verbonden aan het Canadian Global Affairs Institute in Calgary.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Team Long March grijpt de eerste prijs GCKQ 2024

Na een spannende ontknoping was het team Long March die de Grote China Kennis Quiz dit jaar wist te winnen. Het was de negende keer dat de pubquiz voor Chinakundigen in wetenschap, overheid en bedrijfsleven werd georganiseerd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Schrijf je nu in: Grote China Kennis Quiz 2024

Op dinsdag 27 Februari 2024 vindt in café The Fiddler in Den Haag de negende editie van de Grote China Kennis Quiz. Welk team mag zich in 2024 de Grootste Chinakenners van Nederland noemen?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder