
Opinie: moraliteit helpt ons niet met China

Terecht vragen Casper Wits (Universiteit Leiden) en Jeroen Groenewegen-Lau (Merics) aandacht voor een strategische visie ten aanzien van China in het algemeen en de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML in het bijzonder (Opinie, 12 februari 2025). Gek genoeg kiezen ze daarvoor een onbruikbaar leitmotiv: moraliteit, betoog ik in een opinie-artikel in Trouw.
Lees verderQuick scan: escalatie handelsoorlog China en VS

Maandag kondigde de Amerikaanse overheid nieuwe beperkingen aan op de export naar China van technologie om halfgeleiders te produceren. Als reactie kondigde China dinsdag aan dat het de export van grondstoffen voor de Amerikaanse technologische en defensiesectoren zal beperken. Enkele kanttekeningen.
Lees verderQuick scan: Chinese sabotage aan infrastructuur Oostzee

Afgelopen weekend zijn twee datacommunicatiekabels in de Oostzee beschadigd, waardoor zij voorlopig niet zijn te gebruiken. Een Chinees vrachtschip wordt verdacht de glasvezelkabels te hebben stukgetrokken. Enkele kanttekeningen.
Lees verderTrumps-team: China-haviken, Israëlfans en kritisch op Oekraïnesteun

Na zijn verkiezing tot 47ste president van de Verenigde Staten is president elect Donald Trump druk bezig met het formeren van zijn team. Wie worden de hoofdrolspelers op het gebied van buitenlands beleid en wat kan dat betekenen voor de relatie met China? Trumps buitenlandteam in 18 quotes. (UPDATE - Dit artikel is op 25 november geactualiseerd met drie uitspraken van de beoogd minister van handel Howard Lutnick)
Lees verderOpinie: EU moet heldere doelen stellen nu Trump is gekozen

America First! Iedere regeringsleider zal zeggen dat hij zijn land sterk, welvarend en veilig wil maken. De vraag is vervolgens hoe dat doel het best te bereiken, schreef ik in dit opinieartikel voor Brusselse Nieuwe.
Lees verderQuick scan: Trump en China

Wat betekent Trumps uitverkiezing voor de Amerikaans-Chinese relaties? Enkele kanttekeningen met een stukje historie als inleiding
Lees verderQ&A: Seiki Tanaka over Japanse verkiezingen

Vorige week werden in Japan parlementsverkiezingen gehouden. De gok van premier Shigeru Ishiba pakte verkeerd uit; de huidige coalitie van de conservatieve LDP, die sinds 1955 onafgebroken aan de macht is, en Komeito verloor zijn meerderheid in het parlement. Wat betekent deze situatie voor het buitenlandbeleid van Japan, vraag ik in deze Q&A aan Seiki Tamara, onderzoeker internationale betrekking aan het Centrum voor Japankunde van de Rijksuniversiteit Groningen.
Lees verderQuickscan: China en de samenwerking tussen Rusland en Noord-Korea

Na munitie levert Noord-Korea nu ook gevechtstroepen aan Rusland. Enkele kanttekeningen bij de Russisch-Noord-Koreaanse samenwerking vanuit Chinees perspectief.
Lees verderQuick scan: China, Iran en oorlogsdreiging Midden-Oosten

De spanningen in het Midden-Oosten lopen steeds verder op na Israëls inval in Libanon en de Iraanse raketbarrage. China heeft openlijk de kant van de Palestijnen gekozen, maar staat het ook achter Iran? Enkele kanttekeningen.
Lees verderOp-ed: Why Chinese electric vehicle plants in EU could be a good thing

When Chinese carmakers want to start production inside the EU, this could finally create a level playingfield with domestic producers, I wrote in an op-ed in EUobserver.
Lees verderQuick scan: Turkije vraagt lidmaatschap BRICS aan

Deze week maakte de Turkse regering bekend dat het een officiële aanvraag heeft gedaan om zich bij de BRICS aan te sluiten. Enkele kanttekeningen.
Lees verder