economie cultuur politiek

Dag 2: een Minsky-momentje

economie
cultuur
politiek

Japanse premier viert Chinese feestdag mee

De Japanse premier Shinzo Abe heeft donderdag in de Chinese ambassade in Tokio een bijeenkomst ter gelegenheid van de oprichting van de Volksrepubliek bijgewoond. In Beijing werd zuinigjes op de handreiking gereageerd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

China sluit Noordkoreaanse bedrijven

Noordkoreaanse bedrijven in China, maar ook Chinees-Noordkoreaanse joint ventures moeten hun activiteiten staken. Daarmee sluit de Chinese regering een belangrijke inkomstenbron van het Noordkoreaanse regime af.

Lees verder

Premier Taiwan steunt openlijk onafhankelijkheid

Premier William Lai Ching-te heeft dinsdag als eerste regeringsleider publiekelijk verklaard dat hij voorstander is van een onafhankelijk Taiwan. Daarmee lijkt de Taiwanese regering definitief het Chinese narratief over Eén China los te laten.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

'Panda terug op lijst bedreigde dieren'

De reuzenpanda is te snel van de lijst met bedreigde diersoorten gehaald, zeggen onderzoekers. De leefomgeving van wilde panda's staat er slechter voor dan gedacht en toerisme vormt een nieuwe bedreiging.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Media-industrie beperkt sterrensalarissen

Chinese producenten van films, tv-programma's en internetdrama hebben afgesproken de salarissen van hun steracteurs te beperken. Om de kwaliteit van hun producties te verbeteren, zeggen ze zelf, maar ook om tegemoet te komen aan kritiek.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kijktip: meesterwerken uit de Qing-dynastie

In het Museum Oud-Amelisweerd in Bunnik is de komende maanden een tentoonstelling van Chinese gebruiksvoorwerpen en landschapsschilderijen uit de VOC-tijd te zien. Bijzondere hangrolschilderijen zijn voor het eerst in Europa te bewonderen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Verkeersovertreders de klos met gezichtsherkenning

De politie in Shanghai experimenteert met gezichtsherkennings-software om verkeerszondaars op te sporen. Wie niet kan worden geïdentificeerd wacht de digitale schandpaal.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Ook S&P verscherpt risicoprofiel China

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft het risicoprofiel van de Chinese economie naar beneden bijgesteld. Aan de vooravond van het belangrijke partijcongres wordt daarmee het voorbeeld van Moody's gevolgd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China overweegt Mars-basis voor mens en robots

Voorbereidingen voor een Mars-landing in 2020 verlopen voorspoedig. Het hoofd van de Chinese Marsmissie onthulde een plan voor een permanente basis op de rode planeet. 

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Bouwstop voor vervuilende activiteiten China

Het Chinese kabinet kondigt woensdag nieuwe regels aan om milieuvervuiling tegen te gaan. Zo mogen er geen nieuwe vervuilende activiteiten worden ontwikkeld in gebieden die nu al zwaar verontreinigd zijn.

Lees verder

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl dagelijks het belangrijkste nieuws uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars.

Lees verder