economie cultuur politiek RSS

Q&A: Sam Roggeveen over het Australische defensiebeleid

economie
cultuur
politiek

Kans dat China wapens wil leveren aan Rusland is niet zo groot

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Anthony Blinken heeft Chna gewaarschuwd geen wapens aan Rusland te leveren. China ontkent dat het dat voornemens is. Het ligt momenteel ook niet in de lijn de verwachtingen. (update onderaan)

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Zes vragen over vermeende Chinese spionageballon

Vorige week zaterdag schoot de Amerikaanse luchtmacht een kolossale Chinese ballon uit de lucht die zich al enkele dagen in het luchtruim van de VS bevond. Sinsdien beschuldigen de Amerikanen en Chinezen elkaar van wederzijdse luchtruimschendingen met ballonnen. Alles wat je moet weten over Globolisering, kort en bondig uitgelegd. (Update onderaan)

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Team Mi Fei blinkt uit bij GCKQ2023

Met een uitzonderlijk hoge eindscore trok team Mi Fei de winst naar zich toe in de Grote China Kennis Quiz 2023-editie. Achttien teams streden maandagavond om de eer én de wisselbeker natuurlijk.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

In geopolitiek wint meestal Goliath, niet David

Hoe kon een betrekkelijk klein meningsverschil tussen het kleine Litouwen en het grote China ontaarden in een hoogoplopend handelsconflict waarbij de Europese Unie te hulp moest schieten? Wat zijn de overeenkomsten met de casus Australië? En wat kunnen andere landen daarvan leren? (Dit artikel verscheen in het winternummer van China Nu.)

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over China's gewijzigde Covid-beleid

Bijna drie jaar hanteerde China een stringent Coronabeleid. Maar sinds vorige week volgen versoepelingen elkaar snel op. Waar komt deze draai vandaan en wat zijn de mogelijke gevolgen? Alles wat je moet weten over het loslaten van het ZeroCovidbeleid, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Schrijf je in: Dé Grote China Kennis Quiz 2023

De inschrijving is geopend voor de leukste China pubquiz van Nederland: Dé Grote China Kennis Quiz. Blokkeer maandag 6 februari in je agenda en schrijf je nu in als team of als individuele deelnemer.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Covid-protest uitdaging voor Chinese autoriteiten

Afgelopen weekend werd in verschillende Chinese steden gedemonstreerd tegen het rigide ZeroCovid-beleid. Broeiende onvrede onder de bevolking stelt de autoriteiten voor een serieuze uitdaging het protest binnen de perken te houden, te meer omdat een radicale breuk met de strenge restricties niet goed mogelijk is.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Storm in een glas water: Cosco wil aandeel Hamburgse haven

Ophef over de verkoop van een minderheidsaandeel in de Hamburgse containerterminal Tollerort. Maar de discussie wordt meer gevoerd op basis van veronderstellingen dan feiten.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Xi zit gebeiteld. En wat nu?

Na een week vergaderen eindigde zaterdag het 20ste Nationale Partijcongres van de Communistische Partij China en werd zondag het Politbureau en het staand comité van het Politbureau verkozen. Wat zijn de belangrijkste conclusies die we kunnen trekken?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Waar op te letten bij het 20ste Nationale Partijcongres

Vanaf zondag 16 oktober komen 2.296 afgevaardigden in de Grote Hal van het Volk in Beijing bij elkaar voor het vijfjaarlijkse Nationale Congres van de Communistische Partij van China. Dit is de belangrijkste politieke gebeurtenis in China dit jaar.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder