economie cultuur politiek RSS

Team Long March grijpt de eerste prijs GCKQ 2024

economie
cultuur
politiek

Het klimaat is gunstig voor Chinese auto

Naarmate zij in eigen land minder snel kunnen groeien, zwermen Chinese merken een voor een over de wereld uit. Hoe Chinese automerken de markt op zijn kop gaan zetten, BYD voorop (dit artikel verscheen eerder dit jaar in PromZ Magazine).

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Q&A: Louis Kuijs over economische potentie India

Steeds meer bedrijven zouden productiewerk verplaatsen van China naar India, berichten media de laatste tijd. Is India de nieuwe lieveling van het internationale bedrijfsleven of moet er nog een hoop water door de Ganges stromen voordat China wordt bijgehaald, vraag ik aan Louis Kuijs, hoofdeconoom Azië-Pacific bij S&P Global, in een Q&A.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Gastlessen Modern China voor VWO

In het schooljaar 2023-2024 is voor het vak geschiedenis China 1842-2001 eindexamenonderwerp voor het VWO. Schoolleiders en docenten opgelet: boek nu een gastles 'Modern China beter begrepen' door Chinadeskundige Fred Sengers.

Lees verder

Vijf vragen over China's exportrestricties op grondstoffen

Maandag kondigde de Chinese overheid aan dat vergunningen voortaan verplicht zijn voor de export van gallium en germanium. Alles wat je moet weten over deze exportrestricties, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder

Opinie: Let op Chinese belangen zodat vrede een kans krijgt

Westerse politici willen graag dat China zijn invloed in het Kremlin aanwendt om vrede in Oekraïne te bewerkstelligen. Maar dat gaat niet gebeuren zolang we daarbij China’s belangen niet meewegen. Het kan zelfs het tegenovergestelde effect hebben, schreef ik in een opiniestuk dat zaterdag in vijf regionale kranten verscheen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Met Ed en Fred op studiereis naar China

De media staan de laatste tijd bol van China, maar toch is echte kennis van dat land vaak nog beperkt. ChinaTechTrip biedt organisaties de mogelijkheid om werkelijk inzicht op te doen, nieuwe ontwikkelingen met eigen ogen te zien en het dagelijks leven in China zelf te ervaren.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Leestip: Chinese literatuur

China kent een rijke literaire traditie. Of je nu wil beginnen of al bekend bent met Chinese literatuur; welke boeken mag je niet missen? Vier kenners delen hun leestips.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Er is er een jarig...

Blogaap bestaat 10 jaar! In 2013 verruilde ik een comfortabele baan in Hilversum met jaarlijkse cao-stijgingen, vakantiegeld en dertiende maand voor het onzekere avontuur als kleine zelfstandige.

Lees verder

Opinie: ‘Er valt nog zoveel te bespreken met China’

De dialoog met China afkappen geeft misschien een gevoel van schone handen, maar daarmee zijn we nog niet van die nieuwe wereldmacht af. Juist vanwege alle meningsverschillen is het een goede zaak dat minister Hoekstra deze week China bezoekt, schreef ik in een opiniestuk op De Kanttekening.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Onderzoek: hoe afhankelijk is de Rotterdamse haven van China?

De Rotterdamse haven is een belangrijk onderdeel van de vitale infrastructuur van Nederland. In hoeverre is de haven vanwege Chinese handelsstromen en investeringen (over)afhankelijk van China, kwetsbaar voor (ongewenste) beïnvloeding en mogelijk sabotage in het geval van een geopolitieke crisis?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder