economie cultuur politiek RSS

Agrosector is belangrijk, maar geen breekijzer in relatie met China

Opinie: Neem China als voorbeeld

Om te herstellen van de Corona-crisis moeten we investeren in de banen van de toekomst, in plaats van vasthouden aan die van het verleden. Kopieer China's voorbeeld; investeer in waar je de beste wilt zijn en sluit internationale samenwerking, talent en kapitaal niet uit, schrijf ik zaterdag in een opinieartikel in het Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Noord-Hollands Dagblad en Gooi- en Eemlander.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Corona-kijktip: webinars over China

Vanwege de Corona-pandemie is internationaal reizen vrijwel onmogelijk en gelden in veel landen beperkingen voor publieke bijeenkomsten. Slecht nieuws voor sprekers en organisatoren; maar het goede nieuws is dat je vanuit huis nu deel kunt nemen aan inhoudelijke sessies over de hele wereld.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Ties Dams over het verhaal van China

China speelt een steeds prominentere rol op het wereldtoneel. Hoe succesvol is China eigenlijk in het uitbreiden van zijn soft power in de wereld, vraag ik aan Ties Dams, auteur over geopolitiek en politiek filosoof.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Pubquiz op afstand brengt China-professionals bijeen

Enkele tientallen deelnemers speelden donderdagavond individueel of als team de eerste Online China Pubquiz. De reacties waren enthousiast.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over omstreden veiligheidswet Hong Kong

In Hong Kong is grote onrust ontstaan over het voornemen van de centrale Chinese overheid de stad een veiligheidswet op te leggen. Alles wat je moet weten over deze wet, de gevolgen voor Hong Kong en de zakengemeenschap aldaar, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Doe mee!: 28 mei Online China Pubquiz

Donderdagavond 28 mei presenteren Ed Sander (ChinaTalk) en Fred Sengers (Blogaap) de Online China Pubquiz. Vanaf 20.30 uur te volgen. Doe gezellig mee en test je kennis van China. In je eentje of samen met een Teams-, Zoom- of Hangoutsgroepje.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Verkiezingen VS worden wedstrijdje China-bashen

Republikeinen en democraten denken dat een ferm standpunt over China hun een beslissend voordeel zal geven in de strijd om het Witte Huis. De vraag is of er voor de winnaar straks nog wel een werkbare situatie overblijft.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Zes vragen over propaganda-oorlog China en VS

De wereldwijde Corona-pandemie vraagt om internationale samenwerking, maar lijkt in de praktijk vooral bestaande tegenstellingen uit te vergroten. Alles wat je moet weten over de felle propaganda-oorlog die is losgebarsten, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Opinie: de rekening van de pandemie

Schadevergoeding van China eisen voor de schade die de Corona-uitbraak wereldwijd heeft aangericht, dient alleen de agenda van haviken die een ontkoppeling van de westerse en Chinese invloedsferen nastreven. Het middel is erger dan de kwaal, schrijf ik woensdag in een opinieartikel in het Nederlands Dagblad.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China test eigen cryptomunt: digitale yuan

De Chinese Centrale Bank doet twee praktijkproeven met een eigen cryptomunt. Daarmee lijkt China serieus werk te maken van een cashloze maatschappij.

Lees verder

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder