economie cultuur politiek RSS

Covid is passé, maar China’s economie is nog herstellende

economie
cultuur
politiek

Leestip: Chinese literatuur

China kent een rijke literaire traditie. Of je nu wil beginnen of al bekend bent met Chinese literatuur; welke boeken mag je niet missen? Vier kenners delen hun leestips.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Er is er een jarig...

Blogaap bestaat 10 jaar! In 2013 verruilde ik een comfortabele baan in Hilversum met jaarlijkse cao-stijgingen, vakantiegeld en dertiende maand voor het onzekere avontuur als kleine zelfstandige.

Lees verder

Opinie: ‘Er valt nog zoveel te bespreken met China’

De dialoog met China afkappen geeft misschien een gevoel van schone handen, maar daarmee zijn we nog niet van die nieuwe wereldmacht af. Juist vanwege alle meningsverschillen is het een goede zaak dat minister Hoekstra deze week China bezoekt, schreef ik in een opiniestuk op De Kanttekening.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Onderzoek: hoe afhankelijk is de Rotterdamse haven van China?

De Rotterdamse haven is een belangrijk onderdeel van de vitale infrastructuur van Nederland. In hoeverre is de haven vanwege Chinese handelsstromen en investeringen (over)afhankelijk van China, kwetsbaar voor (ongewenste) beïnvloeding en mogelijk sabotage in het geval van een geopolitieke crisis?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over Macron, China, Taiwan (en Nederland)

Dinsdag is de Franse president Emmanuel Macron in Nederland aangekomen voor een tweedaags staatsbezoek. Afgelopen zondag zorgden zijn uitspraken over geopolitieke verhoudingen en Taiwan nog voor ophef. Dat zijn onderwerpen die zeker ook ter sprake zullen komen als Macron en premier Mark Rutte elkaar spreken. Alles wat je moet weten over Macrons interview, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Hainan-incident: als China en de VS letterlijk botsen

In de Zuid-Chinese Zee en rond Taiwan cirkelen Amerkaanse en Chinese vliegtuigen en marineschepen dagelijks om elkaar heen. Militair analisten waarschuwen voor een ongewild incident dat een acute crisis tussen beide landen kan veroorzaken. Deze week 22 jaar geleden vond zo'n ongeluk plaats.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Nationaal Volkscongres aan de hand van drie hoofdpersonen

Nu het Nationale Volkscongres na tien dagen confereren is afgerond kan de belans worden opgemaakt. Wat is China's koers voor de komende jaren betreffende de greep van de partij op de samenleving, Taiwan, economie en buitenlandse betrekkingen?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over kabinetsbesluit ASML

De Nederlandse regering komt met strengere regels voor de export van hoogwaardige technologie naar het buitenland. In de praktijk gaat het om machines om chips te produceren die ASML aan China wil leveren. Alles wat je moet weten over het kabinetsbesluit, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder

Xi's vredesplan weglachen is gemiste kans

Vrijdag 24 februari presenteerde de Chinese president Xi Jinping een vredesinitiatief voor de Oekraïne-oorlog. Het is geen uitgewerkt plan, bevat weinig nieuws en het is ook niet duidelijk wat China nu precies gaat doen. Maar het bij voorbaat als waardeloos opzij schuiven zou jammer zijn.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kans dat China wapens wil leveren aan Rusland is niet zo groot

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Anthony Blinken heeft Chna gewaarschuwd geen wapens aan Rusland te leveren. China ontkent dat het dat voornemens is. Het ligt momenteel ook niet in de lijn de verwachtingen. (update onderaan)

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder