economie cultuur politiek RSS

Sancties VS tegen China's leger; sfeer verzuurt verder

economie
cultuur
politiek

Opinie: meer dan een plaatsnaam of een vlaggetje

Meer dan veertig luchtvaartmaatschappijen hebben op verzoek van de Chinese autoriteiten de plaatsaanduiding Taiwan van hun websites verwijderd. Economische chantage loont en zal daardoor vaker door China worden toegepast.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Vaccin-schandaal groter dan gedacht

In China is grote verontwaardiging ontstaan over een schandaal met vaccins voor kinderen. Nadat vorige week al bekend was geworden dat een grote producent had gerommeld met een vaccin tegen hondsdolheid, blijkt de fraude nog veel groter dan gedacht.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over de Eerste Wereldhandelsoorlog

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde vrijdag aan dat hij alle import uit China extra wil gaan belasten. Alles wat je moet weten over een nieuwe escalatie in de relatie tussen de twee grootste economieën ter wereld, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder

Klokkenluider in cel wegens schenden privacy daders

Een zakenman in Yiyang moet de cel in en een geldboete betalen omdat hij de privacy van een groep rechters heeft geschonden. De man liet de magistraten volgen en filmen om -met succes- aan te tonen dat zij corrupt waren.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Boekrecensie: het daagt over het Oosten

Zes maanden lang reisde de Portugese oud-minister Bruno Maçães kriskras door Europa en Azië op zoek naar wat deze werelddelen verbindt in plaats van verdeelt. Zijn conclusie is dat we beter werk kunnen maken van een Euraziatisch beleid dan afwachten hoe China dat concept vormgeeft.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Duurste film ooit flopt; low budget film is kaskraker

In dezelfde week dat Asura na een paar dagen alweer uit roulatie wordt gehaald, blijkt de Chinese speelfilm Dying to Survive een overwacht succes. Fantasy - reallife drama 0-1.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Hong Kong wil onafhankelijkheidspartij verbieden

De veiligheidsadviseur van Hong Kong heeft aangekondigd een politieke partij te willen verbieden die onafhankelijkheid van China nastreeft. De partij heeft drie weken gekregen om bewijs aan te dragen waarom zo'n verbod ongerechtvaardigd zou zijn.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China overweegt vierdaagse werkweek

Chinezen zouden in 2030 al een werkweek kunnen invoeren op basis van vier werkdagen van negen uur. Ook zouden werknemers meer vakantiedagen moeten krijgen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Familie wil schadevergoeding na dood door shopping

Nabestaanden van een 74-jarige man die is overleden op vakantie eisen schadevergoeding van het reisbureau. Zij claimen dat hun geliefde is gestorven omdat hij was uitgeput door gedwongen te winkelen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Onderzoek naar rol piloten bij incident Air China

Chinese luchtvaarautoriteiten stellen een onderzoek in naar gebeurtenissen dinsdagavond aan boord van een vliegtuig van Air China. Het toestel kwam in de problemen door onverwacht drukverlies in de cabine; mogelijk veroorzaakt door een fout van een van de piloten.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder