Quick scan: escalatie handelsoorlog China en VS
Maandag kondigde de Amerikaanse overheid nieuwe beperkingen aan op de export naar China van technologie om halfgeleiders te produceren. Als reactie kondigde China dinsdag aan dat het de export van grondstoffen voor de Amerikaanse technologische en defensiesectoren zal beperken. Enkele kanttekeningen.
Lees verderGa je in oktober mee met onze Chinareis?
De media staan bol van China, maar toch is echte kennis van dat land vaak nog beperkt. Tijdens de studie- en inspiratiereis China van de 21ste Eeuw verzorgen China Tech onderzoeker Ed Sander en onafhankelijk publicist, spreker en onderzoeker Fred Sengers een programma over het hedendaagse China.
Lees verderVijf vragen over mogelijk verbod op TikTok in VS
Amerikaanse wetgevers willen TikTok de facto verbieden als de Chinese eigenaars hun succesvolle internetbedrijf niet verkopen. Alles wat je moet weten over de nieuwste ontwikkeling in de Chinees-Amerikaanse betrekkingen en de gevolgen daarvan voor (tech)bedrijven, kort en bondig uitgelegd. (update onderaan)
Lees verderQ&A: John Gruetzner over Chinabeleid van Canada
Canada is een land waar we betrekkelijk weinig van horen, ondanks dat het tot de tien grootste economieën ter wereld behoort en lid is van de G7. Hoe denkt men daar over de verhoudingen met China en de toekomst van de NAVO? Ik vraag het in deze Q&A aan John Gruetzner. Hij woonde en werkte 37 jaar in China en is na terugkeer in eigen land verbonden aan het Canadian Global Affairs Institute in Calgary.
Lees verderTeam Long March grijpt de eerste prijs GCKQ 2024
Na een spannende ontknoping was het team Long March die de Grote China Kennis Quiz dit jaar wist te winnen. Het was de negende keer dat de pubquiz voor Chinakundigen in wetenschap, overheid en bedrijfsleven werd georganiseerd.
Lees verderSchrijf je nu in: Grote China Kennis Quiz 2024
Op dinsdag 27 Februari 2024 vindt in café The Fiddler in Den Haag de negende editie van de Grote China Kennis Quiz. Welk team mag zich in 2024 de Grootste Chinakenners van Nederland noemen?
Lees verderVijf vragen over de Taiwanese verkiezingsuitslag
Lai Ching-te is de winnaar van de Taiwanese presidentsverkiezingen, maar zijn partij de DPP behaalde geen absolute meerderheid in het parlement. Wat betekent deze uitslag voor Taiwan en voor de relatie met en tussen de VS en China? Alles wat je moet weten over de geopolitieke consequenties van deze verkiezingen, kort en bondig uitgelegd.
Lees verderQ&A: prof Hendrik Vos over het EU-voorzitterschap van Belgiƫ
Vanaf 1 januari fungeert België voor zes maanden als voorzitter van de Europese Unie. Wat staat er op de agenda van het kabinet van premier Alexander de Croo en wat is de attitude ten aanzien van drie grote internationale dossiers? Ik vraag het aan Hendrik Vos, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit Gent, in een Q&A.
Lees verderQ&A: Frans-Paul van der Putten over verkiezingen Taiwan
Op zaterdag 13 januari worden er presidentsverkiezingen gehouden in Taiwan. Wie zijn de kansrijke kandidaten, hoe kijken zij naar de relatie met China en is inmenging vanuit het vasteland te vrezen? Ik vraag het aan Frans-Paul van der Putten van China Geopolitics en mede-oprichter van Taiwan Radar in een Q&A.
Lees verderVijf vragen over wisselingen in Chinese legertop
De Chinese politieke top benoemde admiraal Dong Jun in de laatste week van december tot nieuwe minister van defensie. Is er sprake van een politieke zuivering of is er iets anders aan de hand? Alles wat je moet weten over de stoelendans in de top van China's militaire apparaat, kort en bondig uitgelegd.
Lees verderQ&A: Veerle de Vos over Ferdinand Verbiest
De Belgische journaliste Veerle de Vos schreef een prachtig boek over de Vlaamse jezuïet Ferdinand Verbiest, die in de 17e eeuw naar China reisde en het schopte tot adviseur van de keizer. Wie was hij en wat zegt zijn verhaal over onze relatie met China nu? Ik vraag het aan de auteur in een Q&A.
Lees verder