economie cultuur politiek RSS

China is nog niet uitgebouwd in Zuidchinese-Zee

economie
cultuur
politiek

China bouwt nieuwe modelstad zo groot als Limburg

China gaat een compleet nieuwe miljoenenstad bouwen om Beijing te ontlasten. Leefbaarheid staat daarbij voorop, zeggen de planologen. Maar wat betekent dat in China? Xiong an wordt op termijn drie keer zo groot als New York.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

China wil af van verkwisting schone energie

Om te voorkomen dat schone energie opgewekt met wind, zon en water wordt verspild, gaat China fors investeren in zijn stroomnetwerk. In 2030 wil China het aandeel van duurzame energiebronnen verdubbelen tot 30 procent van zijn energiemix.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Singles Day verpulvert opnieuw records

Als de cijfers van Alibaba maatgevend zijn dan gaat China's jaarlijkse shopevenement Singles Day ook dit jaar weer records doen sneuvelen. Rond lunchtijd maakte de internetgigant bekend dat het de omzet van 11-11 2016 al had geëvenaard.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Xi en Trump; stroop en azijn

De Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump waren de belangrijkste sprekers op de eerste dag van de APEC-conferentie. Waar de een probeert regiolanden te paaien met beloftes, probeert de ander dat met dreigementen.

Lees verder

China ziet in Trumps bezoek een historisch startpunt

De Chinese president Xi Jinping kwam donderdag superlatieven tekort om het staatsbezoek van de Amerikaanse president Donald Trump te omschrijven. En hij heeft gelijk; het bezoek is een doorslaand succes voor de Chinese diplomatie.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Trump landt in China voor staatsbezoek+

De Amerikaanse president Donald Trump is woensdagmiddag in Beijing gearriveerd voor een driedaags staatsbezoek. De Chinezen doen er alles aan om hem met alle egards te ontvangen, maar de vraag is of Trump krijgt wat hij wil.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Woede na schadevergoeding voor gezondheidsadvies

In China is een maatschappelijk debat losgebarsten over een schadevergoeding die een arts moet betalen wegens een goedbedoeld gezondheidsadvies. De man sprak een bejaarde aan op zijn rookgedrag, die kort daarop onwel werd en overleed.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Nieuwe wet tegen sjoemelen door webwinkels

Het Chinese parlement heeft zaterdag nieuwe regels afgekondigd tegen oneerlijke concurrentie op het internet. Verkopers die gebruik maken van valse kritieken of andere technieken om consumenten te misleiden kunnen hun bedrijfsvergunning verliezen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kijktips: China-documentaires op IDFA

Het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam heeft dit jaar zes films over China geprogrammeerd. Het festival begint woensdag 15 november; de voorverkoop op maandag 6 november.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Harold Hamersma over Chinese wijn

China is naast een belangrijke importeur ook een grote producent van wijn geworden. Met de kwantiteit zit het wel goed, maar hoe moeten we Chinese wijn kwalitatief duiden, vraag ik in een mail-Q&A aan wijnschrijver Harold Hamersma.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl het belangrijkste nieuws uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten enis tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder