
Opinie: moraliteit helpt ons niet met China

Terecht vragen Casper Wits (Universiteit Leiden) en Jeroen Groenewegen-Lau (Merics) aandacht voor een strategische visie ten aanzien van China in het algemeen en de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML in het bijzonder (Opinie, 12 februari 2025). Gek genoeg kiezen ze daarvoor een onbruikbaar leitmotiv: moraliteit, betoog ik in een opinie-artikel in Trouw.
Lees verderOpinie: EU, houd hoofd koel in handelsvete VS-China

De VS kondigde onlangs nieuwe importheffingen aan tegen China, voor elektrische auto’s zelfs 100 procent. Minister Yellen van Financiën wil graag dat de EU meedoet. Niet doen, betoog ik woensdag in een opiniestuk in het AD.
Lees verderKieswijzer: het D66-programma voor Europa (5)

Op donderdag 6 juni kiest Nederland 31 nieuwe volksvertegenwoordigers in het Europees Parlement. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over de relatie met China, geopolitiek, het Europese project en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 5: D66.
Lees verderKieswijzer: het NSC-programma voor Europa (4)

Op donderdag 6 juni kiest Nederland 31 nieuwe volksvertegenwoordigers in het Europees Parlement. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over de relatie met China, geopolitiek, het Europese project en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 4: het NSC.
Lees verderKieswijzer: het VVD-programma voor Europa (3)

Op donderdag 6 juni kiest Nederland 31 nieuwe volksvertegenwoordigers in het Europees Parlement. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over de relatie met China, geopolitiek, het Europese project en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 3: de VVD.
Lees verderKieswijzer: het GL-PvdA-programma voor Europa (2)

Op donderdag 6 juni kiest Nederland 31 nieuwe volksvertegenwoordigers in het Europees Parlement. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over de relatie met China, geopolitiek, Europa en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 2: GL-PvdA.
Lees verderKieswijzer: het PVV-programma voor Europa (1)

Op donderdag 6 juni kiest Nederland 31 nieuwe volksvertegenwoordigers in het Europees Parlement. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over de relatie met China, geopolitiek, Europa en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 1: de PVV.
Lees verderQ&A: Eric Hendriks over bezoek Xi Jinping aan Hongarije

Zondag arriveerde de Chinese president Xi Jinping in Parijs voor een zesdaags bezoek aan Europa. Hij bezoekt naast Frankrijk ook Servië en Hongarije. Wat hebben we precies te verwachten van de ontmoeting tussen hem en premier Orbán, vraag ik in een Q&A aan Eric Hendriks, als onderzoeker verbonden aan het Danube Institute in Boedapest.
Lees verderOpinie: Het wordt alleen maar eerlijker als Chinese fabrikanten zich in Nederland vestigen

Komende week bezoekt de Chinese president Xi Jinping Frankrijk, Servië en Hongarije. In twee van die landen willen Chinese hightech bedrijven productiefaciliteiten bouwen. Nederland zou dat moeten verwelkomen. Eindelijk een gelijk speelveld als China’s multinationals aan Europese regels moeten voldoen en hier belasting betalen, schrijf ik in een opiniestuk in het Nederlands Dagblad.
Lees verderVijf vragen over EU-actie tegen Chinese bedrijven

Vorige week deed de Europese Commissie invallen bij Nuctech, kondigde het een onderzoek aan naar de vraag of de Chinese overheid Europese leveranciers van medische apparatuur achterstelt en wordt online marktplaats Shein onderworpen aan strengere regels. Alles wat je moet weten over een Europees offensief tegen oneerlijke Chinese concurrentie, kort en bondig uitgelegd.
Lees verderCovid is passé, maar China’s economie is nog herstellende

Met het afschaffen van het ZeroCovid-beleid en zelfs visumvrij reizen, lijkt alles weer normaal voor ondernemingen die hun producten in China sourcen of zelf produceren. Maar de Chinese economische motor sputtert en geopolitieke spanningen zorgen voor problemen. Wat betekent dit voor Nederlandse bedrijven? (dit artikel verscheen eerder in PromZ Vak)
Lees verder