economie cultuur politiek RSS

Hainan-incident: als China en de VS letterlijk botsen

economie
cultuur
politiek

Poetin stelt Chinese leiders voor een dilemma

China lijkt verrast door de Russische militaire agressie tegen Oekraïne. Decennialang domineerden handelsbelangen China's buitenlandbeleid en probeerde Beijing met zoveel mogelijk landen op goede voet te blijven. Maar nu wordt het gedwongen keuzes te maken.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Onderzoek naar relatie Universiteit Leiden en China

China is een van de drie prioriteitsregio's van de Universiteit Leiden. Daarvoor wordt structureel samengewerkt met 22 Chinese kennisinstituten. Ik deed in de afgelopen maanden onderzoek naar die relatie en publiceerde daarover twee artikelen in het Leidsch Dagblad.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A Vincent Brussee over China's sociaalkredietsysteem

De maatschappelijke discussie over het Coronatoegangsbewijs leidt tot hernieuwde aandacht voor het sociaalkredietsysteem in China. Tegenstanders van de pas waarschuwen voor ‘Chinese toestanden’ in Nederland. Een goede aanleiding om naar de laatste stand van zaken rond dit fenomeen te kijken met Vincent Brussee, die bij Chinadenktank Merics in Berlijn onderzoek doet naar dit onderwerp.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China viert het Jaar van de Tijger

Op dinsdag 1 februari viert China het belangrijkste jaarfeest: Chinees Nieuwjaar. Wat heeft het Jaar van de Tijger voor ons in petto?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over de band tussen Rusland en China

China en Rusland trekken internationaal steeds vaker samen op. Maar dat wil niet zeggen dat beide landen dikke vrienden zijn. Alles wat je moet weten over de relatie tussen China en Rusland, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

NOC*NSF bang voor sportieve spionage

Nederlandse sporters die binnenkort afreizen naar de Olympische Winterspelen in China kunnen hun mobieltje, laptop of andere elektronische apparatuur beter thuislaten, adviseert NOC*NSF. Stafleden krijgen 'schone' apparatuur mee. Waar is de sportkoepel precies bang voor?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Acht vragen over China's kernwapenprogramma

Maandag publiceerden vijf kernmachten onverwachts een gezamenlijke verklaring waarin zij de verdere verspreiding van kernwapens en een wapenrace afwijzen en zeggen te streven naar het afschaffen van atoomwapens. Hoe staat China hierin? Alles wat je moet weten over China's kernwapenprogramma, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Oplichters richten vizier op Chinese gemeenschap

Oplichters richten zich met misleidende spraakberichten in het Mandarijn specifiek op de Chinees-Nederlandse gemeenschap. De FraudeHelpdesk ontving tientallen klachten en in tenminste één geval is een aanzienlijk bedrag verduisterd (Update onderaan).

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over benoeming van Chinese Interpol-chef

Hu Binchen is vorige week gekozen als lid van het uitvoerend comité van Interpol. Alles wat je moet weten over deze omstreden benoeming, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Peng Shuai stelt Chinese autoriteiten voor dilemma

Nadat de Chinese tennisster Peng Shuai een hoge partijfunctionaris van verkrachting heeft beschuldigd, is zij van het publieke toneel verdwenen. Normaal zouden Chinese autoriteiten de tijd zijn werk laten doen. Maar dit keer kan het weleens anders lopen met de Olympische spelen voor de deur. (Update onderaan)

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder