economie cultuur politiek RSS

Kieswijzer: de conclusies (8)

economie
cultuur
politiek

Kieswijzer: het D66-programma over China

Op woensdag 22 november kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over de relatie met China, geopolitiek en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 2: D66.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Kieswijzer: het VVD-programma over China

Op woensdag 22 november kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over onze relatie met China, geopolitiek en onze open economie? De komende dagen ontleed ik de programma's van de belangrijkste partijen. In deel 1: de Volkspartij voor Democratie.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Sam Roggeveen over het Australische defensiebeleid

Australië heeft zijn defensiebanden met de Verenigde Staten stevig aangehaald door middel van het AUKUS-verdrag. Is dat wel een verstandig idee, vraag ik Sam Roggeveen, directeur van het Internationale Veiligheidsprogramma van de Australische denktank Lowy Institute, in een mail-Q&A.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Wanneer ontploft de tikkende tijdbom Taiwan?

Valt China dit jaar nog Taiwan binnen? Of pas in 2026 of 2027? De grootste vraag is of president Xi Jinping het risico durft te nemen. Want een mislukte invasie kan heel China aan het wankelen brengen. Lees mijn analyse die ik publiceerde in Maarten!

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Arjen van Dijkhuizen over China's haperende economie

Veel slecht nieuws over de Chinese economie de afgelopen weken. Hoe moeten we de berichten duiden en wat moet er gebeuren om de haperende economische motor weer aan de praat te krijgen, vraag ik aan Arjen van Dijkhuizen, senior econoom van ABN-Amro in een mail-Q&A.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Uitbreiding BRICS is geen gamechanger, maar ook niet zonder betekenis

De vijf landen die samen BRICS vormen stemden deze maand in met uitbreiding met nog eens zes leden. De samenwerking is niet per se anti-Amerikaans of anti-westers, maar er gaat wel een belangrijk signaal van uit.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Poetin en Xi: autocraten onder elkaar

Geen twee wereldleiders hebben elkaar de afgelopen tien jaar zo vaak ontmoet als de Chinese president Xi Jinping en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Voor het blad Maarten! zette ik de twee naast elkaar. In hoeverre lijken zij op elkaar en waarin verschillen ze?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Het klimaat is gunstig voor Chinese auto

Naarmate zij in eigen land minder snel kunnen groeien, zwermen Chinese merken een voor een over de wereld uit. Hoe Chinese automerken de markt op zijn kop gaan zetten, BYD voorop (dit artikel verscheen eerder dit jaar in PromZ Magazine).

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Louis Kuijs over economische potentie India

Steeds meer bedrijven zouden productiewerk verplaatsen van China naar India, berichten media de laatste tijd. Is India de nieuwe lieveling van het internationale bedrijfsleven of moet er nog een hoop water door de Ganges stromen voordat China wordt bijgehaald, vraag ik aan Louis Kuijs, hoofdeconoom Azië-Pacific bij S&P Global, in een Q&A.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Gastlessen Modern China voor VWO

In het schooljaar 2023-2024 is voor het vak geschiedenis China 1842-2001 eindexamenonderwerp voor het VWO. Schoolleiders en docenten opgelet: boek nu een gastles 'Modern China beter begrepen' door Chinadeskundige Fred Sengers.

Lees verder

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder