economie cultuur politiek RSS

Duurste film ooit flopt; low budget film is kaskraker

economie
cultuur
politiek

Zes maanden cel voor man die op Chinese vlag stond

Een Chinese man moet zes maanden brommen omdat hij op de nationale vlag heeft gestaan. Om onpatriottistisch gedrag tegen te gaan zijn de straffen voor het beledigen van de nationale waardigheid vorig jaar aanmerkelijk verhoogd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Dubbelspionnen voor China in Franse cel

Twee voormalige Franse spionnen zijn aangehouden op verdenking van het doorspelen van geheime informatie aan een vreemde mogendheid. Tenminste een van de twee was werkzaam in Beijing, totdat hij werd teruggeroepen omdat hij een relatie met een Chinese vrouw aanging.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over de geluidsaanval in Guangzhou

De Amerikaanse regering heeft een gezondheidswaarschuwing aan zijn burgers in China doen uitgaan, nadat bij een diplomaat van het consulaat in Guangzhou hersenschade is vastgesteld. Alles wat je moet weten over de vermeende geluidsaanval, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Ook Burkina Faso laat Taiwan vallen

De regering van Burkina Faso zal diplomatieke relaties met China aanknopen en die met Taiwan verbreken. Het is de tweede bondgenoot die Taiwan in een maand tijd van kamp ziet wisselen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Staakt het vuren handelsoorlog China en VS

De Chinese en Amerikaanse regeringen zetten hun handelsgeschil tot nader order in de ijskast. Beide kanten claimden de overwinning, maar onduidelijk is wat nou precies is afgesproken.

Lees verder

Vietnam leest Chinese toeristen de les over landkaart

T-shirts met daarop een kaart waarbij de Zuidchinese-Zee tot China wordt gerekend is de reden dat een groep Chinese toeristen in Vietnam in de problemen kwam. Ze mochten pas het land inreizen nadat ze de kledingstukken hadden ingeleverd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vliegtuig verliest cockpitraam in volle vlucht

Een Airbus A319 van Sichuan Airlines heeft maandagochtend een noodlanding moeten maken nadat het een raam van de cockpit verloor. De gezagvoerder slaagde erin het toestel veilig aan de grond te zetten; er raakten twee personen gewond.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Didi schort carpoolservice op na moord op passagier

China's marktleider voor taxidiensten Didi Chuxing zet zijn carpool-app een week stil om onderzoek te kunnen doen naar zijn veiligheidsprocedures. De maatregel volgt na een moord op een 21-jarige stewardess waarvan de man die haar vervoerde wordt verdacht.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China bouwt systeem om aardbevingen te voorspellen

Chinese wetenschappers starten een praktijktest van een systeem dat zware aardbevingen kan voorspellen. In de provincies Yunnan en Sichuan worden tweeduizend sensoren geplaatst die als een buienradar voor aardbevingen moeten functioneren.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Topontmoeting Kim en Xi; Li op bezoek in Japan

De Chinese diplomatie draait overuren; dinsdag was er een onverwachte ontmoeting tussen president Xi Jinping en Kim Jong-un. Ondertussen reist premier Li Keqiang naar Tokio om de Japanse premier Abe en Zuidkoreaanse president Moon te ontmoeten.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder