economie cultuur politiek RSS

Agrosector is belangrijk, maar geen breekijzer in relatie met China

Geen zuivere koffie: einde aan succesverhaal Luckin

De Chinese beurswaakhond CSRC stelt een onderzoek in naar de boekhouding van de Chinese keten van koffiebars Luckin Coffee. Donderdag maakte het bedrijf bekend dat het bijna de helft van zijn fenomenale omzetgroei heeft verzonnen. (Update onderaan)

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Kijktip: IDFA maakt docu's gratis toegankelijk

Het Internationaal Documentaire Filmfestival Amsterdam maakt een selectie van documentairefilms tijdelijk gratis beschikbaar. Daardoor zijn ook een aantal documentaires uit en over China en andere Aziatische landen vrij te bekijken.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China vervijfvoudigt productie van mondkapjes

Chinese bedrijven zijn er in geslaagd in een maand tijd de productie van mondmaskers te verhogen van 20 tot 110 miljoen per dag. Ook is de productie opgevoerd van andere zorgartikelen waarvan door de uitbraak van het Covid-19-virus een tekort was ontstaan.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Hoe een Chinese projectontwikkelaar in Leiden kwam

Begin volgend jaar gaat de eerste spade de grond in voor een van de grootste bouwprojecten in Leiden: het Entreegebied van het Bio Science Park. Het project wordt gerealiseerd door de van oorsprong Chinese projectontwikkelaar Yisheng Development. Hoe kwam de keuze voor dat bedrijf tot stand en wat voor bedrijf is Yisheng?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

VS uit Afghanistan; China klaar om gat te vullen

Na 19 jaar vruchteloze strijd tegen de Taliban, willen de Amerikanen zich terugtrekken uit Afghanistan. De belangen zijn te groot voor China om zich afzijdig te houden, maar ze komen bepaald niet in een gespreid bedje.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kijktip: CinemAsia 2020

Ook de dertiende editie van het CinemAsia filmfestival biedt weer een ruim aanbod van speelfilms en documentaires uit China, Hong Kong en Taiwan. Het festival vindt plaats van 4 tot en met 8 maart in Amsterdam.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China zet journalisten uit voor column van een ander

De Chinese overheid trekt met onmiddellijke ingang de werkvergunning in van drie medewerkers van de Wall Street Journal. Het is een vergelding voor een column die door de Chinese overheid als racistisch en denigrerend wordt beschouwd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Onderzoek innovatiepolitiek: China gaat het maken

In opdracht van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs deed ik de afgelopen periode onderzoek naar China's industrie- en innovatiepolitiek Made in China 2025. De weergave daarvan verschijnt in het vakblad De Ingenieur.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

The Relevant Organ slaat weer toe in GCKQ

Het team The Relevant Organ heeft woensdagavond de Grote China Kennis Quiz 2020 op zijn naam geschreven. Daarmee keert de wisselbeker weer terug bij het team dat al twee keer eerder deze pubquiz voor China-kenners wist te winnen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Friso Dubbelboer over Zuid-Chinese Zee

De diplomatieke spanningen tussen China en Indonesië zijn de afgelopen weken flink opgelopen. Wat is de actuele stand van zaken in dit zeegebied waar zoveel landen een claim op hebben, vraag ik in een mail-Q&A aan Friso Dubbelboer, politicoloog en specialist op het gebied van maritiem-territoriale disputen in de Zuid-Chinese Zee.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder