economie cultuur politiek RSS

Vijf vragen over een handelsoorlog China en VS

China ontkent spionage in 'geschenk aan Afrika'

De Chinese overheid ontkent beschuldigingen dat het Afrikaanse leiders zou bespioneren. Volgens de Franse krant Le Monde werd het door China gebouwde hoofdkwartier van de Afrikaanse Unie vijf jaar lang afgetapt.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Q&A: Eric Hendriks over academische vrijheid

De Rijksuniversiteit Groningen ziet af van een campus in Yantai vanwege twijfels over ideologische inmenging van Chinese autoriteiten. Wat merk je in China als wetenschapper in de praktijk van bemoeienis van partij en staat met je werk, vraag ik aan Eric Hendriks in een mail-Q&A.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Blogaap Live: Het China van de 21ste Eeuw

Op donderdag 1 en maandag 5 februari geeft Blogaap lezingen in Noordwijkerhout en Noordwijk. Deze bijeenkomsten zijn gratis bij te wonen voor iedereen die meer over het contemporaine China wil weten.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

'Meer economische hervormingen China in 2018'

De Chinese overheid zal zijn belofte nakomen om dit jaar nog de financiële markt verder open te stellen voor buitenlandse partijen. Bovendien volgen verse hervormingen die de verwachtingen van de markt zullen overstijgen, zei een naaste adviseur van president Xi Jinping woensdag op het World Economic Forum in Davos.

Lees verder

Autoriteiten beloven 'Chinese Muur' rond Xinjiang

De gouverneur van de regio Xinjiang belooft nieuwe maatregelen om China te beschermen tegen geweld van moslimextremisten en separatisten. Het gaat om de inzet van nieuwe technologie aan de grens, maar ook om nog strenger toezicht op de samenleving.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Arjen van Dijkhuizen over rating agency Dagong

Deze week ontstond beroering toen de Chinese kredietbeoordelaar Dagong de creditrating van de Verenigde Staten naar beneden bijstelde van A- naar BBB+. Hoe serieus moeten we Dagong eigenlijk nemen, vraag ik aan  Arjen van Dijkhuizen, econoom opkomende markten van ABN-Amro in een mail-Q&A.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Ondanks tweekindpolitiek minder geboortes China

De helft van alle Chinese baby's die vorig jaar zijn geboren zijn een tweede kind. Desondanks heeft de tweekindpolitiek niet tot een babyboom geleid.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Chinese economie zit weer in de lift

Het bruto nationaal product van China is vorig jaar met 6,9 procent gestegen. Dat betekent dat na zeven jaar de groei van de Chinese economie opeens weer accelereert.

Lees verder

VS arresteren ex-spion die mogelijk voor China werkte

Amerikaanse autoriteiten hebben maandag Jerry Chun Shing Lee aangehouden op verdenking van illegaal bezit van staatsgeheimen. Maar waarschijnlijk heeft de arrestatie van de voormalig CIA-medewerker te maken met een groot spionageschandaal. 

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kijktip: Chinese film op het IFFR 2018

Ook dit jaar weer staat er een ruim aanbod van films en documentaires uit en over China geprogrammeerd op het Internationale Film Festival Rotterdam. Liefhebbers moeten wel haast maken; het festival begint al op woensdag 24 februari, de kaartverkoop de vrijdag ervoor.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder