economie cultuur politiek RSS

Team Long March grijpt de eerste prijs GCKQ 2024

economie
cultuur
politiek

Schrijf je in: Dé Grote China Kennis Quiz 2023

De inschrijving is geopend voor de leukste China pubquiz van Nederland: Dé Grote China Kennis Quiz. Blokkeer maandag 6 februari in je agenda en schrijf je nu in als team of als individuele deelnemer.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Covid-protest uitdaging voor Chinese autoriteiten

Afgelopen weekend werd in verschillende Chinese steden gedemonstreerd tegen het rigide ZeroCovid-beleid. Broeiende onvrede onder de bevolking stelt de autoriteiten voor een serieuze uitdaging het protest binnen de perken te houden, te meer omdat een radicale breuk met de strenge restricties niet goed mogelijk is.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Storm in een glas water: Cosco wil aandeel Hamburgse haven

Ophef over de verkoop van een minderheidsaandeel in de Hamburgse containerterminal Tollerort. Maar de discussie wordt meer gevoerd op basis van veronderstellingen dan feiten.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Xi zit gebeiteld. En wat nu?

Na een week vergaderen eindigde zaterdag het 20ste Nationale Partijcongres van de Communistische Partij China en werd zondag het Politbureau en het staand comité van het Politbureau verkozen. Wat zijn de belangrijkste conclusies die we kunnen trekken?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Waar op te letten bij het 20ste Nationale Partijcongres

Vanaf zondag 16 oktober komen 2.296 afgevaardigden in de Grote Hal van het Volk in Beijing bij elkaar voor het vijfjaarlijkse Nationale Congres van de Communistische Partij van China. Dit is de belangrijkste politieke gebeurtenis in China dit jaar.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

De draai van Biden over Taiwan

Hoewel medewerkers van het Witte Huis bezweren dat er niets is veranderd, lijkt president Biden daadwerkelijk een draai te hebben gemaakt ten aanzien van Taiwan. Het was zijn opmerking over het zelfbeschikkingsrecht die het verraadde.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

De balans van Pelosi's bezoek aan Taiwan

Het bezoek van de Amerikaanse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden aan Taiwan trok de aandacht van de hele wereld. En anders wel de Chinese reactie die volgde. Hoe moeten we Pelosi's bezoek achteraf wegen?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

3 november: Amerika-China avond met Willem Post en Fred Sengers

In het najaar vinden zowel in Amerika als China twee belangrijke politieke gebeurtenissen plaats. In de huidige wereld zijn zij niet los van elkaar te zien. Amerikanist Willem Post en Chinadeskundige Fred Sengers praten u op donderdagavond 3 november in Nieuwspoort in Den Haag bij over de Midterm-verkiezingen in de VS en het Partijcongres in China.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over Pelosi's bezoek aan Taiwan

Amerika speelt met vuur als Nancy Pelosi Taiwan bezoekt, dreigt China. Alles wat je moet weten over een omstreden bezoek op een ongelukkig moment, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Leestips: boeken die je blik op China veranderen

Het aanbod boeken over China is enorm. Maar welke boeken hebben jouw blik op dat land echt veranderd? Dat vroeg ik aan zes Vlamingen met jarenlange ervaring in en met China.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder