economie cultuur politiek RSS

Agrosector is belangrijk, maar geen breekijzer in relatie met China

China in 2020: een plaag van grijze neushoorns

De grote dossiers van 2019 zullen ook komend jaar het nieuws over China domineren: Hong Kong, Taiwan en de handelsoorlog met de Verenigde Staten. Maar ook de Chinees-Nederlandse relatie komt onder druk te staan, schrijf ik in een vooruitblik op het Jaar van de Rat voor crowdblog China2025.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Op naar het Jaar van de Rat

Chinezen vieren dit weekend het begin van hun eigen nieuwjaar. Wat brengt het Jaar van de Rat?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Tsai ligt op koers bij verkiezingen Taiwan

Zaterdag gaan in Taiwan de stembussen open voor presidents- en parlementsverkiezingen. Als we de peilingen mogen geloven stevent president Tsai Ing-wen en haar DPP-partij op een eenvoudige overwinning af. Dat is een streep door de rekening van Beijing.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China wil vooral rust en stabiliteit in Midden-Oosten

De Chinese regering roept de Verenigde Staten en Iran op tot terughoudendheid en wil dat beide kemphanen langs de weg van dialoog hun meningsverschillen oplossen. China heeft belang bij rust in de tent, maar zal Iran niet laten vallen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over mysterieuze uitbraak longaandoening

In de Chinese stad Wuhan zijn 59 personen in het ziekenhuis opgenomen met een zware longontsteking. Alles wat je moet weten over een mogelijke uitbraak van een besmettelijke ziekte, kort en bondig uitgelegd. (Updates onderaan dit artikel)

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kijktip: films over China op het IFFR 2020

Ook dit jaar weer zijn er verheugend veel films uit of over China te zien op het Internationale Film Festival Rotterdam. De organisatie heeft dit jaar bovendien een filmperspectief over Hong Kong geprogrammeerd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over Macau en China

De Chinese president Xi Jinping is woensdag in Macau aangekomen voor een driedaags bezoek. Alles wat je moet weten over deze gokstad, de verhouding met China en de verschillen met Hong Kong, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Een wapenstilstand in de Eerste Wereldhandelsoorlog

Vrijdag bereikten China en Verenigde Staten een 'eerste fase'-akkoord over hun handelsconflict. Veel meer dan een nieuwe wapenstilstand is het niet.

Lees verder

Guangzhou Evergrande pakt kampioenstitel terug

Dankzij een 3-0 overwinning op de laatste speeldag is Guangzhou Evergrande kampioen van de Chinese Super League geworden. Daarmee is de landstitel weer terug bij de ploeg die het Chinese voetbal lange tijd domineerde.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Verkiezingen bieden tweede kans voor dialoog

De gemoederen in Hong Kong lopen steeds verder op. Districtsverkiezingen op 24 november bieden mogelijk een aanknopingspunt om de negatieve spiraal te doorbreken. Als beide kampen tenminste willen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder