economie cultuur politiek RSS

Vijf vragen over een handelsoorlog China en VS

China test luchtreiniger voor hele stad

In de stad Xi'an is een honderd meter hoge luchtreiniger gebouwd waarmee fijnstof uit de lucht wordt gefilterd. Chinese wetenschappers bezweren dat het werkt.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Chauffeur schoolbus dronken; ouders boos op politie

De politie in Chengdu heeft een bestuurder van een schoolbus aangehouden wegens een serie verkeersovertredingen. De ouders eisen zijn onmiddellijke vrijlating omdat hun kinderen nu niet naar school kunnen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Single vrouwen blijken robots; dating-apps gesloten

De Chinese politie heeft 21 internetbedrijven gesloten die zich bezighielden met oplichting. Zij klopten mannen geld uit de zak door hen te laten chatten met single vrouwen die in werkelijkheid robots waren.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Ruben Terlou over nieuwe tv-serie China

Aanstaande zondag is de eerste aflevering te zien van de nieuwe tv-serie Door het Hart van China van Ruben Terlou. Ik vraag hem in een mail-Q&A hoe deze reisreportages tot stand zijn gekomen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Onzekerheid na scheepsramp voor Chinese kust

Een Iraanse olietanker is zaterdag voor de kust van Shanghai in brand geraakt na een aanvaring. Bluswerkzaamheden verlopen moeizaam en gevreesd wordt voor een ernstige milieuramp.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China gaat sanering staalindustrie versnellen

De Chinese overheid gaat de sanering en modernisering van zijn staalindustrie twee jaar eerder voltooien dan gepland. Dat is nodig omdat de staalproductie vorig jaar is gestegen ondanks het sluiten van verouderde staalfabrieken.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China's geestelijke gezondheidszorg naar de beurs

Een private keten van klinieken voor geestelijke gezondheidszorg heeft een beursnotering aangevraagd. Wenzhou Kangning doet wat de publieke gezondheidszorg in China niet lukt.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Xi: 2018 jaar van economische hervormingen

De Chinese regering gaat het komende jaar werk maken van economische hervormingen. Dat zei tenminste president Xi Jinping zondag in zijn nieuwjaarstoespraak.

Lees verder

Beijing kan opgelucht ademhalen

China lijkt serieuze vooruitgang in zijn strijd tegen luchtvervuiling te boeken. De hoeveelheid fijnstofdeeltjes in de lucht van Beijing is het afgelopen jaar met bijna 20 procent gedaald, meldt Reuters vrijdag.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China bouwt snelweg die energie opwekt

In Jinan is een experimenteel stuk snelweg in gebruik genomen dat geheel uit zonnecellen bestaat. Op termijn moet het ook mogelijk zijn om draadloos elektrische auto's tijdens het rijden op te laden.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder