economie cultuur politiek RSS

Chinamerica: Willem Post en Fred Sengers nemen de wereld door

economie
cultuur
politiek

Henk Sneevliet: bekende Nederlander in China

In juli viert de Communistische Partij van China zijn honderdste verjaardag. Lenin persoonlijk stuurde een Nederlandse communist in 1921 naar Shanghai om de oprichting in goede banen te leiden. Maar Henk Sneevliet heeft ook in Nederland een belangrijke rol gespeeld in vakbond, politiek en verzet.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Schrijf je nu in: Grote China Kennis Quiz 2021

Het is zover! Na lang wachten en meer dan een jaar uitstel, is het de hoogste tijd voor de Grote China Kennis Quiz 2021. Ditmaal niet met Chinees nieuwjaar, maar middenin de zomer. En natuurlijk onder de vertrouwde en onderhoudende leiding van quizmasters Ed Sander van ChinaTalk en Fred Sengers van Blogaap.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

'America is Back', maar Biden boekt beperkt resultaat

De afgelopen dagen stonden in het teken van drie belangrijke internationale topconferenties met leiders van de Westerse wereld. Op alle drie de bijeenkomsten stond China hoog op de agenda. Wat zijn de belangrijkste uitkomsten van de G7, NAVO- en EU-VS-top?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China als werkgelegenheidsproject voor de NAVO

Maandag 14 juni komen in Brussel dertig staatshoofden en regeringleiders van de NAVO bijeen. Een belangrijke bijeenkomst, omdat de strategie voor de nabije toekomst wordt bepaald. Belangrijk agendapunt: moet de NAVO zich op China richten?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Investeringsverdrag in de ijskast - hoe nu verder?

Vorige week haalde het Europees Parlement voorlopig een streep door het Chinees-Europese investeringsverdrag CAI. Begrijpelijk wellicht, maar ook wel een beetje jammer. De hamvraag is: hoe de draad met China weer op te pakken?

Lees verder

Halfgeleider-OPEC dwingt niet alleen China, maar hele wereldeconomie op de knieƫn

Een kartel van halfgeleider-producerende landen is nodig om de ontwikkeling en economische groei van China af te remmen, schrijft strateeg Paul Verhagen (EW Podium, 26 april 2021). China in zijn technologische Achilleshiel treffen zal echter niet alleen consequenties hebben voor de mensen daar, schrijf ik in een reactie in EW Magazine.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Volkstelling maakt harde keuzes China duidelijk

China talmt met het openbaren van de resultaten van de volkstelling 2020. Cijfers over een krimpende bevolking stellen beleidsmakers voor moeilijke keuzes, die niet altijd goed zullen vallen bij de bevolking. 

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over China en Joe Biden's klimaattop

De Chinese president Xi Jinping gaf donderdag een rede op de virtuele klimaattop met veertig regeringsleiders. Alles wat je moet weten over China's rol in de klimaatcrisis, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Overheid haalt China-kennis meestal in eigen land

Specifieke vragen van de Nederlandse overheid over China worden doorgaans voorgelegd aan denktanks en wetenschappers in eigen land. De afgelopen vijf jaar is twee keer meebetaald aan een onderzoek van een buitenlandse denktank en evenveel keer aan een co-productie van een Nederlandse en buitenlandse kennisinstelling.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Opinie: Aan ruzie met China hangt een prijskaartje

Nadat de EU sancties had opgelegd, sloeg China twee keer zo hard terug. Welke lessen kunnen we hieruit trekken? We kunnen niet langer dominee én koopman tegelijk zijn, schrijf ik in een opinieartikel voor het Nederlands Dagblad.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder