economie cultuur politiek RSS

Grote Taiwan-show in New York; China geƫrgerd

economie
cultuur
politiek

Q&A: Stefan Blommaert over De Eeuw van Xi

Met Chinees Nieuwjaar verschijnt het boek De Eeuw van Xi, het boek van voormalig VRT-correspondent Stefan Blommaert over China. Ik vroeg hem naar de manier waarop er in België naar de opkomst van China wordt gekeken in deze mail-Q&A.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Team Buitenlandse Zaken wint China-kenniskwis

Een team bestaande uit medewerkers van het ministerie van buitenlandse zaken heeft dinsdag de Grote China Kennis Quiz 2019 gewonnen. Zij bleven nipt de winnaars van vorig jaar voor, een team met de naam The Relevant Organ.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Dubbele strafzaak VS tegen Huawei

Amerikaanse openbaar aanklagers hebben twee strafzaken tegen Huawei, dochterbedrijven en financieel directeur Meng Wanzhou aangespannen. De bekendmaking komt op de dag dat een Chinese regeringsdelegatie in Washington aankomt voor onderhandelingen over de handelsoorlog.

Lees verder

Duurzame energieproductie China stijgt 12 procent

De capaciteit om schone energie op te wekken is in China het afgelopen jaar tot 728 gigawatt vergroot, meldt de nationale energie administratie maandag. Ook lukt het steeds beter om die stroom bij de eindgebruiker te krijgen. 

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Politie maakt einde aan Witte Paard-droom

Een exclusieve sociëteit voor rijke dames is zaterdag door de politie van Shanghai gesloten. De Witte Paard-club kwam in het middelpunt van belangstelling nadat een van de employées op WeChat een foto deelde van de geschenken die hij van een tevreden cliënte had ontvangen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Groeitempo Chinese economie verder omlaag

China's economie groeide vorig jaar met 6,6 procent; geheel volgens verwachting van planners en analisten. Maar het laatste kwartaal is wel reden voor zorg.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Blogaap vlogt. Afl. 5: Opendeurpolitiek

Veertig jaar geleden opende China zijn poorten voor het buitenland. Voormalig minister-president Dries van Agt haalt herinneringen op aan het bezoek dat hij in 1980 aan Deng Xiaoping bracht.

Lees verder

Tegenvallend december sluit topjaar China's export af

China's internationale handel noteerde in 2018 de beste cijfers in jaren. Maar de laatste maand van het jaar lijkt een kentering in zicht te komen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Xiong'An: een miljoenenstad die voelt als een dorp

Het Chinese kabinet heeft een masterplan geaccordeerd voor de ontwikkeling van een compleet nieuwe stad die Beijing moet ontlasten. Xiong'An zit vol nieuwe inzichten voor het wonen en werken in de 21ste eeuw.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Stimuleringspakket voor China's haperende economie

De Chinese overheid neemt maatregelen om de consumentenbestedingen aan te jagen. De aankondiging komt op het moment dat Chinese consumenten de hand op de knip houden.

Lees verder

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder