economie cultuur politiek RSS

Hainan-incident: als China en de VS letterlijk botsen

economie
cultuur
politiek

Wat heeft de videocall van Xi en Biden opgeleverd?

Maandagavond Amerikaanse tijd en dinsdagochtend Chinese tijd spraken Joe Biden en Xi Jinping 3,5 uur met elkaar via een videoverbinding. De verwachtingen waren tevoren laag en op het eerste gezicht heeft het gesprek tussen de twee wereldleiders weinig concreets opgeleverd. Maar het zou later weleens een keerpunt kunnen blijken.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Het Plenum schrijft geschiedenis

In Beijing zijn deze week de machtigste partijleden bij elkaar om over de toekomst van de Volksrepubliek te praten. Het met veel mysterie omgeven Plenum is dit keer extra belangrijk: hier wordt over de politieke toekomst van Xi Jinping beslist (update onderaan).

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over China en de klimaattop in Glasgow

In Glasgow is een grote VN-conferentie over klimaatverandering gaande. Tussen alle regeringsleiders ontbreekt Xi Jinping. Alles wat je moet weten over China's rol op de klimaattop, kort en bondig uitgelegd (update onderaan).

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Opinie: Wie oorlog om Taiwan vreest, moet investeren in vrede

De discussie over een mogelijke Chinese invasie van Taiwan wordt gedomineerd door militaire specialisten. Terwijl Europa beter kan inzetten op een civiele verdedigingslijn, schreef ik in een opinieartikel in Trouw.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Blogaap vlogt afl.9: Chinees porselein en Delfts Blauw

In de 16e eeuw komt er voor het eerst in groten getale Chinees porselein naar Nederland. Het is zo populair dat Nederlandse ondernemers het proberen na te maken, vertelt Jan van Campen, conservator Chinees porselein van het Rijksmuseum in de negende aflevering van Blogaap vlogt.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over Chinese vliegbewegingen bij Taiwan

Maandag vlogen 52 Chinese militaire vliegtuigen door de Taiwanese luchtverdedigingszone. Waarom doet China dit en moeten wij ons er zorgen om maken? Alles wat je moet weten over Chinees spierballenvertoon, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Stroomtekort China geeft spanning in wereldhandel

De Chinese productie staat onder druk als gevolg van een tekort aan electriciteit. Dit kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de wereldeconomie.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Hanco J├╝rgens over de rol van China in Duitse verkiezingen

Zondag 26 september kiest Duitsland een nieuwe Bondsdag en daarmee (indirect) een nieuwe Bondskanselier. In hoeverre speelt buitenlandbeleid in het algemeen en China in het bijzonder een rol in deze verkiezingen, vraag ik Hanco Jürgens van het Duitslandinstituut in deze Q&A.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Evergrande is niet too big to fail, maar ook weer niet too small om te laten vallen

China's een na grootste vastgoedbedrijf Evergrande is in zwaar weer terecht gekomen. Beleggers wereldwijd bibberen bij de gedachte dat het bedrijf failliet gaat en in China een kredietcrisis veroorzaakt met internationale gevolgen. Drie scenario's hoe het verder kan gaan.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

AUKUS: game changer of mooi verpakte wapendeal?

Afgelopen woensdag maakten de regeringsleiders van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië bekend dat de drie landen intensief gaan samenwerken op veiligheidsgebied. Wat mogen we van dit pact verwachten en wat zijn de geopolitieke gevolgen?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder