economie cultuur politiek RSS

Vietnam leest Chinese toeristen de les over landkaart

economie
cultuur
politiek

Blogaap vlogt: Chinees Nieuwjaar

In de eerste aflevering van Blogaap vlogt ga ik op bezoek bij de bekroonde Chinese kok Zhang Hu en zijn vrouw Anja in Leiden. Daar leer ik meer over Chinees Nieuwjaar en laten de koks zien hoe je dumplings maakt.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Taiwan wil geen noodhulp China, maar wel van Japan

De Taiwanese regering verdedigde donderdag de beslissing om Chinese hulp na de aardbeving in Hualien af te wijzen. Onder de vermisten waar drie dagen na de beving nog naar wordt gezocht bevinden zich Chinese staatsburgers.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Navo bombardeert Taliban bij grens China

Deze week heeft de Amerikaanse luchtmacht 24 doelen van de Taliban uitgeschakeld, zoals trainingkampen voor Oeigoerse extremisten. Grote vraag is wat de rol van China precies is.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Geen strafverzwaring voor studentenleiders HK

Studentenleiders Joshua Wong, Nathan Law en Alex Chow hoeven niet maandenlang de cel in voor hun rol tijdens de Paraplu-demonstraties in 2014. Maar de hoogste rechter in Hong Kong waarschuwde dat in de toekomst zwaardere straffen voor burgerlijke ongehoorzaamheid kunnen worden opgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

'Ruzie in het buitenland; laat China erbuiten'

Staatsomroep CCTV roept Chinese toeristen die in het buitenland in de problemen komen op zich waardig te gedragen. De oproep volgt nadat een groep gestrande vliegtuigpassagiers zich en bloc tegen Japans vliegveldpersoneel keerde. 

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Politie wil twijfels over incident Shanghai wegnemen

Achttien personen zijn vrijdagochtend in Shanghai gewond geraakt toen een bestelbusje geladen met gasflessen inreed op een groep voetgangers. Internetgebruikers vermoedden een aanslag; de politie doet zijn best om te bewijzen dat het een ongeluk was.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Tencent introduceert en delete eigen kredietscore

De Chinese internetgigant Tencent heeft een proef met een eigen kredietscore-systeem na een dag alweer beëindigd. Onduidelijk is waarom de proef is afgeblazen, maar waarschijnlijk heeft de centrale bank de stekker eruit getrokken.

Lees verder

Japan en China twisten over kaartje

De Japanse regering heeft dinsdag de Chinese ambassadeur in Tokio op het matje geroepen vanwege een topografisch dispuut. De Japanse winkelketen Muji werd door Chinese autoriteiten gedwongen catalogi te vernietigen waarin een in Chinese ogen onjuiste landkaart stond afgebeeld.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China ontkent spionage in 'geschenk aan Afrika'

De Chinese overheid ontkent beschuldigingen dat het Afrikaanse leiders zou bespioneren. Volgens de Franse krant Le Monde werd het door China gebouwde hoofdkwartier van de Afrikaanse Unie vijf jaar lang afgetapt.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Eric Hendriks over academische vrijheid

De Rijksuniversiteit Groningen ziet af van een campus in Yantai vanwege twijfels over ideologische inmenging van Chinese autoriteiten. Wat merk je in China als wetenschapper in de praktijk van bemoeienis van partij en staat met je werk, vraag ik aan Eric Hendriks in een mail-Q&A.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder