economie cultuur politiek RSS

Covid is passé, maar China’s economie is nog herstellende

economie
cultuur
politiek

Chinese overheid ontvangt minder petities

Het aantal petities dat in de eerste tien maanden van dit jaar is ingediend bij het Staatsbureaus voor Brieven is met 2,1 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Het aantal persoonlijke grieven blijft groot, maar collectieve petities namen sterk af.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Waarom biedt RTL eigenlijk geen excuses aan?

In China is de puberale humor van Gordon in Holland Got Talent geen grote zaak. Maar Chinese Nederlanders zien in de reactie van de zanger en RTL een bevestiging van wat ze allang weten.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Beijing vernietigt 500 barbecues

Lokale autoriteiten in Beijing hebben honderden straatbarbecues in beslag genomen en vernietigd. De actie is onderdeel van een campagne om luchtvervuiling tegen te gaan.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Groei in staatsgevaarlijke activiteiten

In China zijn vorig jaar 1.105 personen gearresteerd op verdenking van staatsgevaarlijke activiteiten. Dat zijn er 19 procent meer dan in 2011, meldt een Amerikaanse mensenrechten-organisatie.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over de Chinese luchtverdedigingszone

Zaterdag kondigde China een luchtverdedigingszone af boven een groot deel van de Oostchinese Zee. Vliegtuigen die het gebied doorkruisen moeten hun vluchtplan melden aan China en bevelen van de Chinese luchtverkeersleiding opvolgen. Waarom is er zo'n ophef over die maatregel? 

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Negen arrestaties na ramp Qingdao

Zeven werknemers van Sinopec en twee gemeenteambtenaren zijn gedetineerd vanwege hun betrokkenheid bij de explosie van een oliepijpleiding. Volgens autoriteiten is de ramp te wijten aan menselijke fouten en ernstig plichtsverzuim.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Noorden China getroffen door zware sneeuwval

Het openbare leven in Noordoost-China lijdt onder voortdurende sneeuw en koude. In Mudanjiang bezweek het dak van een fabrieksgebouw onder de sneeuw waardoor negen werknemers omkwamen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Bewoners weigeren te wijken voor nieuwbouw

Duizend bewoners van Xiangyang hebben al plaats gemaakt voor een nieuwbouwproject. Maar Fu Lianfa en zijn gezin weigeren te verhuizen totdat ze voldoende gecompenseerd worden.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Zuid-Korea wil uitleg over luchtverdedigingszone China

De Zuidkoreaanse regering gaat deze week met China in gesprek over de dit weekend door Beijing afgekondigde controle van het luchtruim boven de Oostchinese Zee. Tot het gebied behoort ook een eiland waarvan de souvereiniteit door China en Zuid-Korea wordt betwist.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

'Aanslag Tiananmenplein was onderdeel jihad'

De zelfmoordaanslag vorige maand in Beijing was een 'operatie van moedjahedien' en 'onderdeel van de jihad'. Dat zegt de leider van islamitische extremisten in Xinjiang in een videoboodschap, waarin hij meer geweld aankondigt.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder