economie cultuur politiek RSS

Chengdu krijgt een eigen maan

economie
cultuur
politiek

Iedere minuut zes nieuwe kankergevallen

Ieder jaar krijgen 3,12 miljoen Chinezen te horen dat ze kanker hebben. Ongeveer 2 miljoen daarvan sterven als gevolg van hun ziekte, blijkt uit een onderzoek van medisch specialisten.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

China gaat grondvervuiling onderzoeken

Lange tijd waren gegevens over grondvervuiling een staatsgeheim, maar onrust over vervuild voedsel leidt eindelijk tot actie. De overheid gaat landbouwgrond structureel onderzoeken.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

'Overcapaciteit dreigt voor Chinese automarkt'

De groeicijfers van de autoverkopen in China mogen dan afnemen, maar de productiedoelstellingen blijven hoog. Dat zal ertoe leiden dat Chinese auto's tegen dumpprijzen zullen worden geëxporteerd, ook naar Europa. Zegt Michael Dunne, consultant voor de autoindustrie.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Premier Rutte in najaar naar China

Dit najaar reist premier Mark Rutte naar China voor een officieel bezoek. Dat is Frans Timmermans, minister van Buitenlandse Zaken, overeengekomen met zijn Chinese ambtsgenoot Wang Yi.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Dood 14-jarige voedt discussie over kinderarbeid

Officieel bestaat kinderarbeid niet in China. Maar het overlijden van een 14-jarige fabrieksarbeider laat zien dat de werkelijkheid anders is.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Ai Weiwei: 'Bescherm burger tegen staat'

De privacy van burgers moet beter worden beschermd; overheden moeten terughoudend zijn in hun informatiehonger. Dat zegt de bekende Chinese activist Ai Weiwei in een ingezonden stuk in The Guardian.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Shenzhou-10 op weg naar Hemels Paleis

Om 11.38 uur Nederlandse tijd is in Jiuquan een Chinese raket gelanceerd met drie taikonauten aan boord. De Shenzhou-10-missie heeft als doel het experimentele ruimtestation Tiangong-1.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China gaat kanaal door Nicaragua graven

Het parlement van Nicaragua heeft ingestemd met de aanleg van een kanaal dat de Atlantische Oceaan en de Pacific met elkaar verbindt. De opdracht wordt gegund aan een Chinees consortium, dat het kanaal ook minimaal 50 jaar mag exploiteren.

Lees verder

Nationale veiligheidscontrole voor industrie

Drie maanden lang gaan ambtenaren de veiligheid controleren bij risicovolle industrieën en arbeidsintensieve bedrijven. De veiligheidsactie volgt op een brand in een kippenslachterij waarbij 121 werknemers om het leven kwamen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Centrale Bank waarschuwt voor slechte leningen

De Centrale Bank van China waarschuwt voor het eerst voor risico's die banken lopen door hun kredieten. Ook de Chinese rekenkamer publiceerde maandag alarmerende cijfers over oplopende schulden van lokale overheden.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder