economie cultuur politiek RSS

Waarom China wel/niet zal ingrijpen in Hong Kong

economie
cultuur
politiek

Anti-drugsactie: 61.300 arrestaties

In een nationale actie tegen drugshandel heeft de Chinese politie meer dan 61.000 arrestaties verricht, 17 ton aan heroïne en amfetamine in beslag genomen, 739 vuurwapens ingenomen en 274 drugslaboratoria opgerold. China heeft te kampen met een toenemend aantal drugsverslaafden.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Vier op de tien Chinezen heeft nooit vakantie

Ongeveer 40 procent van alle Chinese werknemers heeft geen recht op betaalde vakantiedagen. Van de kleine 60 procent die dat wel heeft, kan slechts de helft vrije dagen opnemen wanneer hij dat wil.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Burgers woedend over politieoptreden in misbruikzaak

En waar spraken Chinezen deze week over op sociale media? Veel over een misbruikzaak in de zuidelijke provincie Hainan, waarbij zes kinderen meerdere dagen zoek waren en werden gevonden in hotelkamers bij een schoolhoofd en een volkshuisvestingsambtenaar. 

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Grootste dam ter wereld stap dichterbij

Het Chinese ministerie van milieubescherming is akkoord met de plannen voor de bouw van een 314 meter hoge dam. De milieu-ambtenaren erkennen dat het Shuangjiangkou-project ernstige gevolgen heeft voor flora en fauna, maar geeft toestemming vanwege 1,5 miljard yuan (180 miljoen euro) aan compensatiemaatregelen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Dodelijk noodweer treft zuiden van China

Noodweer in negen zuidelijke provincies van China hebben aan minstens 33 mensen het leven gekost. Nog eens 12 mensen worden vermist.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

'Dalai Lama moedigt zelfverbrandingen aan'

De Dalai Lama keurt zelfverbrandingen van monniken in Tibet niet alleen goed, hij moedigt ze ook aan met een handleiding. Dat is de kern van een donderdagavond uitgezonden documentaire van de Chinese staatstelevisie CCTV. De uitzending komt aan de vooravond van een bezoek van premier Li Keqiang aan India, dat de Dalai Lama asiel verleent.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Chinese film doet kassa rinkelen

Speelfilms van Chinese makers doen het op de thuismarkt goed, en scoren vaak beter dan Hollywood blockbusters. Ondanks hun bescheiden budget.

Lees verder

'Chinese raket is satelliet killer'

De Amerikaanse regering denkt dat een gelanceerde Chinese raket een nieuw wapen is om satellieten in de ruimte uit te schakelen. De raket droeg geen lading en kwam na zijn vlucht terug in de dampkring boven de Indische Oceaan, aldus het Pentagon. 

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Zuidkoreaanse muziek verovert China

De Zuidkoreaanse platenmaatschappij YG entertainment opent een kantoor in China. Het platenlabel, bekend van het succesvolle nummer Gangnam Style van zanger Psy, denkt geld te verdienen met een serie van concerten.

Lees verder

China steunt online klokkenluiden (maar sluit critici af)

Een invloedrijke beleidsmaker op het gebied van economie en energie, Liu Tienan, is deze week door de communistische partij uit zijn functie gezet op beschuldiging van machtsmisbruik. Chinese staatsmedia prijzen de rol die een onderzoeksjournalist heeft gespeeld bij zijn ontmaskering, maar tegelijkertijd worden andere critici van sociale media geweerd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder