economie cultuur politiek RSS

Q&A: Sam Roggeveen over het Australische defensiebeleid

economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over de band tussen Rusland en China

China en Rusland trekken internationaal steeds vaker samen op. Maar dat wil niet zeggen dat beide landen dikke vrienden zijn. Alles wat je moet weten over de relatie tussen China en Rusland, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

NOC*NSF bang voor sportieve spionage

Nederlandse sporters die binnenkort afreizen naar de Olympische Winterspelen in China kunnen hun mobieltje, laptop of andere elektronische apparatuur beter thuislaten, adviseert NOC*NSF. Stafleden krijgen 'schone' apparatuur mee. Waar is de sportkoepel precies bang voor?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Acht vragen over China's kernwapenprogramma

Maandag publiceerden vijf kernmachten onverwachts een gezamenlijke verklaring waarin zij de verdere verspreiding van kernwapens en een wapenrace afwijzen en zeggen te streven naar het afschaffen van atoomwapens. Hoe staat China hierin? Alles wat je moet weten over China's kernwapenprogramma, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Oplichters richten vizier op Chinese gemeenschap

Oplichters richten zich met misleidende spraakberichten in het Mandarijn specifiek op de Chinees-Nederlandse gemeenschap. De FraudeHelpdesk ontving tientallen klachten en in tenminste één geval is een aanzienlijk bedrag verduisterd (Update onderaan).

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over benoeming van Chinese Interpol-chef

Hu Binchen is vorige week gekozen als lid van het uitvoerend comité van Interpol. Alles wat je moet weten over deze omstreden benoeming, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Peng Shuai stelt Chinese autoriteiten voor dilemma

Nadat de Chinese tennisster Peng Shuai een hoge partijfunctionaris van verkrachting heeft beschuldigd, is zij van het publieke toneel verdwenen. Normaal zouden Chinese autoriteiten de tijd zijn werk laten doen. Maar dit keer kan het weleens anders lopen met de Olympische spelen voor de deur. (Update onderaan)

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Wat heeft de videocall van Xi en Biden opgeleverd?

Maandagavond Amerikaanse tijd en dinsdagochtend Chinese tijd spraken Joe Biden en Xi Jinping 3,5 uur met elkaar via een videoverbinding. De verwachtingen waren tevoren laag en op het eerste gezicht heeft het gesprek tussen de twee wereldleiders weinig concreets opgeleverd. Maar het zou later weleens een keerpunt kunnen blijken.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Het Plenum schrijft geschiedenis

In Beijing zijn deze week de machtigste partijleden bij elkaar om over de toekomst van de Volksrepubliek te praten. Het met veel mysterie omgeven Plenum is dit keer extra belangrijk: hier wordt over de politieke toekomst van Xi Jinping beslist (update onderaan).

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over China en de klimaattop in Glasgow

In Glasgow is een grote VN-conferentie over klimaatverandering gaande. Tussen alle regeringsleiders ontbreekt Xi Jinping. Alles wat je moet weten over China's rol op de klimaattop, kort en bondig uitgelegd (update onderaan).

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Opinie: Wie oorlog om Taiwan vreest, moet investeren in vrede

De discussie over een mogelijke Chinese invasie van Taiwan wordt gedomineerd door militaire specialisten. Terwijl Europa beter kan inzetten op een civiele verdedigingslijn, schreef ik in een opinieartikel in Trouw.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder