economie cultuur politiek RSS

Hainan-incident: als China en de VS letterlijk botsen

economie
cultuur
politiek

Helan Dou na spannende ontknoping winnaar GCKQ

Na een nek-aan-nekrace moest een shoot out de beslissing brengen welk team zich dit jaar de grootste Chinakenners van Nederland mag noemen. Het team Helan Dou trok uiteindelijk aan het langste eind en won de Grote China Kennis Quiz 2021.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Q&A Ronald Prins over China’s cyberdreiging

Veiligheidsdiensten waarschuwen steeds nadrukkelijker voor cyberspionage vanuit China. Ook worden online afpersingen (ransomware) aan Chinese hackers toegeschreven. Hoe groot zijn deze risico’s werkelijk en wat kunnen we ertegen doen, vraag ik aan Ronald Prins, expert op het gebied van internetveiligheid en mede-oprichter van cybersecuritybedrijf Hunt & Hackett.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kijktips: China op Netflix

Het Netflix-aanbod van films, documentaires en series uit of over China is niet bijzonder groot. Maar wie een beetje rondzoekt kan toch aardige pareltjes vinden. Vijf tips van kenners.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

De partij is niet klaar met het kapitalisme - het wil zijn positie versterken door uitwassen aan te pakken

Regelgeving die minderjarige kinderen limiteert online videogames te spelen en een stop op tv-talentenjachten zijn de meest recente voorbeelden van beperkingen die de Chinese overheid het bedrijfsleven oplegt. Maar dat betekent niet dat de regering of de partij uitgekeken is op het kapitalistische model. Integendeel.

Lees verder

China wedt in Afghanistan op twee paarden

China heeft grote zakelijke belangen in Afghanistan, maar wil vooral rust en stabiliteit aan zijn westgrens. Het onderhandelt met zowel de Afghaanse regering als de Taliban, maar het is lang niet zeker dat dit een burgeroorlog kan voorkomen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over missie in Zuid-Chinese Zee

Volgende week vaart een Nederlands marineschip als onderdeel van een Brits vlooteskader door de Zuid-Chinese Zee. Alles wat je moet weten over deze missie in omstreden gebied, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Henk Sneevliet: bekende Nederlander in China

In juli viert de Communistische Partij van China zijn honderdste verjaardag. Lenin persoonlijk stuurde een Nederlandse communist in 1921 naar Shanghai om de oprichting in goede banen te leiden. Maar Henk Sneevliet heeft ook in Nederland een belangrijke rol gespeeld in vakbond, politiek en verzet.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Schrijf je nu in: Grote China Kennis Quiz 2021

Het is zover! Na lang wachten en meer dan een jaar uitstel, is het de hoogste tijd voor de Grote China Kennis Quiz 2021. Ditmaal niet met Chinees nieuwjaar, maar middenin de zomer. En natuurlijk onder de vertrouwde en onderhoudende leiding van quizmasters Ed Sander van ChinaTalk en Fred Sengers van Blogaap.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

'America is Back', maar Biden boekt beperkt resultaat

De afgelopen dagen stonden in het teken van drie belangrijke internationale topconferenties met leiders van de Westerse wereld. Op alle drie de bijeenkomsten stond China hoog op de agenda. Wat zijn de belangrijkste uitkomsten van de G7, NAVO- en EU-VS-top?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China als werkgelegenheidsproject voor de NAVO

Maandag 14 juni komen in Brussel dertig staatshoofden en regeringleiders van de NAVO bijeen. Een belangrijke bijeenkomst, omdat de strategie voor de nabije toekomst wordt bepaald. Belangrijk agendapunt: moet de NAVO zich op China richten?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder