economie cultuur politiek RSS

Op ed: Europe Must Make a Realistic Commitment to the Indo-Pacific

economie
cultuur
politiek

Nationaal Volkscongres aan de hand van drie hoofdpersonen

Nu het Nationale Volkscongres na tien dagen confereren is afgerond kan de belans worden opgemaakt. Wat is China's koers voor de komende jaren betreffende de greep van de partij op de samenleving, Taiwan, economie en buitenlandse betrekkingen?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over kabinetsbesluit ASML

De Nederlandse regering komt met strengere regels voor de export van hoogwaardige technologie naar het buitenland. In de praktijk gaat het om machines om chips te produceren die ASML aan China wil leveren. Alles wat je moet weten over het kabinetsbesluit, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder

Xi's vredesplan weglachen is gemiste kans

Vrijdag 24 februari presenteerde de Chinese president Xi Jinping een vredesinitiatief voor de Oekraïne-oorlog. Het is geen uitgewerkt plan, bevat weinig nieuws en het is ook niet duidelijk wat China nu precies gaat doen. Maar het bij voorbaat als waardeloos opzij schuiven zou jammer zijn.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Kans dat China wapens wil leveren aan Rusland is niet zo groot

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Anthony Blinken heeft Chna gewaarschuwd geen wapens aan Rusland te leveren. China ontkent dat het dat voornemens is. Het ligt momenteel ook niet in de lijn de verwachtingen. (update onderaan)

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Zes vragen over vermeende Chinese spionageballon

Vorige week zaterdag schoot de Amerikaanse luchtmacht een kolossale Chinese ballon uit de lucht die zich al enkele dagen in het luchtruim van de VS bevond. Sinsdien beschuldigen de Amerikanen en Chinezen elkaar van wederzijdse luchtruimschendingen met ballonnen. Alles wat je moet weten over Globolisering, kort en bondig uitgelegd. (Update onderaan)

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Team Mi Fei blinkt uit bij GCKQ2023

Met een uitzonderlijk hoge eindscore trok team Mi Fei de winst naar zich toe in de Grote China Kennis Quiz 2023-editie. Achttien teams streden maandagavond om de eer én de wisselbeker natuurlijk.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

In geopolitiek wint meestal Goliath, niet David

Hoe kon een betrekkelijk klein meningsverschil tussen het kleine Litouwen en het grote China ontaarden in een hoogoplopend handelsconflict waarbij de Europese Unie te hulp moest schieten? Wat zijn de overeenkomsten met de casus Australië? En wat kunnen andere landen daarvan leren? (Dit artikel verscheen in het winternummer van China Nu.)

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over China's gewijzigde Covid-beleid

Bijna drie jaar hanteerde China een stringent Coronabeleid. Maar sinds vorige week volgen versoepelingen elkaar snel op. Waar komt deze draai vandaan en wat zijn de mogelijke gevolgen? Alles wat je moet weten over het loslaten van het ZeroCovidbeleid, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Schrijf je in: Dé Grote China Kennis Quiz 2023

De inschrijving is geopend voor de leukste China pubquiz van Nederland: Dé Grote China Kennis Quiz. Blokkeer maandag 6 februari in je agenda en schrijf je nu in als team of als individuele deelnemer.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Covid-protest uitdaging voor Chinese autoriteiten

Afgelopen weekend werd in verschillende Chinese steden gedemonstreerd tegen het rigide ZeroCovid-beleid. Broeiende onvrede onder de bevolking stelt de autoriteiten voor een serieuze uitdaging het protest binnen de perken te houden, te meer omdat een radicale breuk met de strenge restricties niet goed mogelijk is.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder