economie cultuur politiek RSS

Overheid haalt China-kennis meestal in eigen land

economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over omstreden veiligheidswet Hong Kong

In Hong Kong is grote onrust ontstaan over het voornemen van de centrale Chinese overheid de stad een veiligheidswet op te leggen. Alles wat je moet weten over deze wet, de gevolgen voor Hong Kong en de zakengemeenschap aldaar, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Doe mee!: 28 mei Online China Pubquiz

Donderdagavond 28 mei presenteren Ed Sander (ChinaTalk) en Fred Sengers (Blogaap) de Online China Pubquiz. Vanaf 20.30 uur te volgen. Doe gezellig mee en test je kennis van China. In je eentje of samen met een Teams-, Zoom- of Hangoutsgroepje.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Verkiezingen VS worden wedstrijdje China-bashen

Republikeinen en democraten denken dat een ferm standpunt over China hun een beslissend voordeel zal geven in de strijd om het Witte Huis. De vraag is of er voor de winnaar straks nog wel een werkbare situatie overblijft.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Zes vragen over propaganda-oorlog China en VS

De wereldwijde Corona-pandemie vraagt om internationale samenwerking, maar lijkt in de praktijk vooral bestaande tegenstellingen uit te vergroten. Alles wat je moet weten over de felle propaganda-oorlog die is losgebarsten, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Opinie: de rekening van de pandemie

Schadevergoeding van China eisen voor de schade die de Corona-uitbraak wereldwijd heeft aangericht, dient alleen de agenda van haviken die een ontkoppeling van de westerse en Chinese invloedsferen nastreven. Het middel is erger dan de kwaal, schrijf ik woensdag in een opinieartikel in het Nederlands Dagblad.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China test eigen cryptomunt: digitale yuan

De Chinese Centrale Bank doet twee praktijkproeven met een eigen cryptomunt. Daarmee lijkt China serieus werk te maken van een cashloze maatschappij.

Lees verder

Geen zuivere koffie: einde aan succesverhaal Luckin

De Chinese beurswaakhond CSRC stelt een onderzoek in naar de boekhouding van de Chinese keten van koffiebars Luckin Coffee. Donderdag maakte het bedrijf bekend dat het bijna de helft van zijn fenomenale omzetgroei heeft verzonnen. (Update onderaan)

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kijktip: IDFA maakt docu's gratis toegankelijk

Het Internationaal Documentaire Filmfestival Amsterdam maakt een selectie van documentairefilms tijdelijk gratis beschikbaar. Daardoor zijn ook een aantal documentaires uit en over China en andere Aziatische landen vrij te bekijken.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China vervijfvoudigt productie van mondkapjes

Chinese bedrijven zijn er in geslaagd in een maand tijd de productie van mondmaskers te verhogen van 20 tot 110 miljoen per dag. Ook is de productie opgevoerd van andere zorgartikelen waarvan door de uitbraak van het Covid-19-virus een tekort was ontstaan.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Hoe een Chinese projectontwikkelaar in Leiden kwam

Begin volgend jaar gaat de eerste spade de grond in voor een van de grootste bouwprojecten in Leiden: het Entreegebied van het Bio Science Park. Het project wordt gerealiseerd door de van oorsprong Chinese projectontwikkelaar Yisheng Development. Hoe kwam de keuze voor dat bedrijf tot stand en wat voor bedrijf is Yisheng?

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder