economie cultuur politiek RSS

Waarom China wel/niet zal ingrijpen in Hong Kong

economie
cultuur
politiek

Tegenvallend december sluit topjaar China's export af

China's internationale handel noteerde in 2018 de beste cijfers in jaren. Maar de laatste maand van het jaar lijkt een kentering in zicht te komen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Xiong'An: een miljoenenstad die voelt als een dorp

Het Chinese kabinet heeft een masterplan geaccordeerd voor de ontwikkeling van een compleet nieuwe stad die Beijing moet ontlasten. Xiong'An zit vol nieuwe inzichten voor het wonen en werken in de 21ste eeuw.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Stimuleringspakket voor China's haperende economie

De Chinese overheid neemt maatregelen om de consumentenbestedingen aan te jagen. De aankondiging komt op het moment dat Chinese consumenten de hand op de knip houden.

Lees verder

Vijf vragen over handelsbesprekingen China-VS

In Beijing onderhandelen maandag en dinsdag delegaties uit Amerika en China om een totale handelsoorlog te voorkomen. Alles wat je moet weten over deze besprekingen, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder

Q&A: Jacco Versluis over China's invloed en Nederlandse zelfcensuur

Op zondagavond 6 januari wordt de tv-documentaire Xi, Xi wat jij niet ziet uitgezonden. Hoe komt zo'n programma tot stand en hoe zit het met de Chinese soft power in Nederland, vraag ik aan tv-maker Jacco Versluis in een mail-Q&A.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Nieuwe mijlpaal China's ambitieuze ruimteprogramma

Voor het eerst is donderdag een ruimtevaartuig geland op de zogeheten donkere zijde van de maan. Het is de eerste keer dat China een prestatie neerzet die andere ruimtevarende naties nog niet is gelukt.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Xi's dreigende nieuwjaarswens voor Taiwan

Een hereniging van Taiwan met het Chinese vasteland is onvermijdelijk, zei de Chinese president Xi Jinping woensdag, en China is bereid alle noodzakelijke middelen in te zetten om dat doel te bereiken. Volgens Xi hebben Taiwanese burgers alleen maar te winnen en niets te vrezen van een reünificatie.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Blogaap Live: debat Amerika vs China

Het Vlaamse magazine MO* organiseert op donderdag 24 januari in Brussel een lezing van de Britse auteur Jude Woodward. Aansluitend zal zij in debat gaan met professor David Criekemans en Fred Sengers.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

VS voeren druk op China op met sancties Tibet

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een wet getekend die het mogelijk maakt Chinese officials die zich met Tibet bezighouden de toegang tot de Verenigde Staten te ontzeggen. De wet kan weleens een voorbode zijn van soortgelijke sancties gericht op Chinezen die het beleid in Xinjiang bepalen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Q&A: Jude Woodward over een nieuwe koude oorlog

Deze week verschijnt de Nederlandse vertaling van The US vs China; Asia's new cold war? In een mail-Q&A vraag ik auteur Jude Woodward hoe we de meest recente ontwikkelingen in de relatie tussen de twee grootmachten moeten duiden.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder