economie cultuur politiek RSS

Vijf vragen over vermeende genocide in Xinjiang

economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over mysterieuze uitbraak longaandoening

In de Chinese stad Wuhan zijn 59 personen in het ziekenhuis opgenomen met een zware longontsteking. Alles wat je moet weten over een mogelijke uitbraak van een besmettelijke ziekte, kort en bondig uitgelegd. (Updates onderaan dit artikel)

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Kijktip: films over China op het IFFR 2020

Ook dit jaar weer zijn er verheugend veel films uit of over China te zien op het Internationale Film Festival Rotterdam. De organisatie heeft dit jaar bovendien een filmperspectief over Hong Kong geprogrammeerd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over Macau en China

De Chinese president Xi Jinping is woensdag in Macau aangekomen voor een driedaags bezoek. Alles wat je moet weten over deze gokstad, de verhouding met China en de verschillen met Hong Kong, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Een wapenstilstand in de Eerste Wereldhandelsoorlog

Vrijdag bereikten China en Verenigde Staten een 'eerste fase'-akkoord over hun handelsconflict. Veel meer dan een nieuwe wapenstilstand is het niet.

Lees verder

Guangzhou Evergrande pakt kampioenstitel terug

Dankzij een 3-0 overwinning op de laatste speeldag is Guangzhou Evergrande kampioen van de Chinese Super League geworden. Daarmee is de landstitel weer terug bij de ploeg die het Chinese voetbal lange tijd domineerde.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Verkiezingen bieden tweede kans voor dialoog

De gemoederen in Hong Kong lopen steeds verder op. Districtsverkiezingen op 24 november bieden mogelijk een aanknopingspunt om de negatieve spiraal te doorbreken. Als beide kampen tenminste willen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Kijktip: China-films op IDFA 2019

Liefhebbers van Afrikaanse en Zuidamerikaanse documentaires komen aan hun trekken in de 2019-editie van het Internationaal Documentairefilm Festival Amsterdam (IDFA). Maar er zijn ook een paar films uit of over China te zien. Het festival wordt dit jaar gehouden van 20 november tot en met 1 december; de kaartverkoop start 7 november.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Plenum: oude rijstwijn in nieuwe zakken

Vier dagen lang confereerden de machtigste mannen en vrouwen van China achter gesloten deuren in Beijing. Uit het donderdag geopenbaarde slotcommuniqué blijkt dat de partijtop vooral met zichzelf bezig is.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over 39 dode Chinezen in Engeland

De 39 overleden personen die woensdag achterin een vrachtwagen in Groot-Brittannië zijn aangetroffen hadden waarschijnlijk de Chinese nationaliteit. Alles wat je moet weten over mensensmokkel vanuit China, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Soap rond uitlevering moordenaar van HK aan Taiwan

Taiwan wil een moordverdachte berechten. Hong Kong wil hem laten gaan. De persoon in kwestie stemt daarmee in. En toch krijgen de autoriteiten het niet voor elkaar.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder