economie cultuur politiek RSS

Schrijf je in: Dé Grote China Kennis Quiz 2023

economie
cultuur
politiek

Slakkenman draagt huis met zich mee

Je verliest je baan en je wordt uit je huis gezet. Wat doe je dan? De 38-jarige Chinees Liu Ling Chao bouwde een draagbaar huis dat hij met zich meeneemt.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Op weg hier naartoe is me iets grappigs overkomen

Je weg leren vinden in het Chinese verkeer is niet makkelijk. Goed een scooter leren berijden is dan ook een kwestie van vallen en opstaan.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Ajax op zoek naar beste voetbaltalent van China

In een nationale tv-show wordt gezocht naar het grootste voetbaltalent van China. De winnaars van de talentenjacht krijgen stageplaatsen bij Ajax en Everton FC aangeboden.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

144 Miljoen achtergelaten ouderen op platteland

Negen op de tien ouderen op het Chinese platteland ziet zijn kinderen niet of nauwelijks. De traditie dat kinderen hun ouders op hun oude dag ondersteunen komt daarmee onder druk te staan.

Lees verder

Populatie met uitsterven bedreigde dieren herstelt

Voor het eerst in decennia groeien de aantallen van de Siberische tijger en de reuzenpanda weer. China claimt dit als een succes van zijn programma om bedreigde diersoorten te redden.

Lees verder

Chinese film doet kassa rinkelen

Speelfilms van Chinese makers doen het op de thuismarkt goed, en scoren vaak beter dan Hollywood blockbusters. Ondanks hun bescheiden budget.

Lees verder

Zuidkoreaanse muziek verovert China

De Zuidkoreaanse platenmaatschappij YG entertainment opent een kantoor in China. Het platenlabel, bekend van het succesvolle nummer Gangnam Style van zanger Psy, denkt geld te verdienen met een serie van concerten.

Lees verder

Een op de vijf kinderen ziet ouders bijna nooit

Meer dan 60 miljoen Chinese kinderen zien hun ouders zelden of nooit. Ze zijn bij grootouders of andere familieleden ondergebracht, terwijl de ouders in de grote steden in het oosten van China hun geld verdienen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Samenwerking James Bond met Chinezen

De bekende Britse filmstudio Pinewood Shepperton bundelt de krachten met het Chinese Seven Stars. Pinewood is de lokatie waar onder meer blockbusterfilms als James Bond worden opgenomen. 

Lees verder

In de frisse lucht fietsen in Beijing

Beijing is een van de steden met de ergste luchtvervuiling in de wereld. De Britse kunstenaar Matt Hope heeft een fiets ontwikkeld die zijn eigen frisse lucht voor zijn berijder produceert.

Lees verder

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder