economie cultuur politiek RSS

Schrijf je in: Dé Grote China Kennis Quiz 2023

economie
cultuur
politiek

Chinese universiteiten zoeken buitenlandse groei

Xiamen University gaat een campus voor 10.000 studenten bouwen in Kuala Lumpur, Maleisië. Als het aan de Chinese regering ligt ontwikkelen meer universiteiten plannen om te groeien in het buitenland.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Iedere minuut zes nieuwe kankergevallen

Ieder jaar krijgen 3,12 miljoen Chinezen te horen dat ze kanker hebben. Ongeveer 2 miljoen daarvan sterven als gevolg van hun ziekte, blijkt uit een onderzoek van medisch specialisten.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Wedstrijd Oranje niet uitverkocht

Voor de oefeninterland die het Nederlands voetbalelftal dinsdag in Beijing speelt tegen China zijn pas 40.000 kaarten verkocht. Toch is voetbal populair in de Volksrepubliek.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Negen miljoen scholieren doen vandaag examen

In totaal 9,12 miljoen middelbare scholieren begonnen vrijdag aan hun toelatingsexamens voor hogescholen en universiteiten. Er hangt veel van af en dus doen ouders er alles aan hun kinderen goed door de examens te loodsen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Overal in China duikt Nederlandse eend op

Rubber Duck, een 16,5-meter hoge opblaasbare badeend bedacht door de Nederlandse kunstenaar Florentijn Hofman, reist al jarenlang over de wereld. Maar nergens kreeg hij zo'n enthousiast onthaal als vorige maand in Hong Kong. En nu duiken kopie-ducks overal in China op.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Een op vier ouderen leeft in armoede

Een op de drie Chinese ouderen heeft gezondheidsproblemen en een kwart kan de touwtjes financieel niet aan elkaar knopen. Dat blijkt uit een nationaal onderzoek onder Chinezen van 45 jaar en ouder.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Cursus vind-een-buitenlandse-man in 90 dagen

Een buitenlandse partner trouwen; het mag officieel pas in China sinds 1983. Veel ouders zouden verbaasd opkijken als hun dochter met een laowai, een buitenlander, aan komt zetten. Toch is dit precies wat Seek-a-Husband Chinese vrouwen wil leren. 

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Chinese ambtenaar is gefrustreerd en in de war

Te hard werken, te veel controles door hun baas en stank voor dank van het publiek. Een op de drie Chinese ambtenaren heeft daardoor psychische klachten gekregen.

Lees verder

Mooiste dag van je leven mag wat kosten

Jaarlijks trouwen in China tien miljoen paren. Een bruiloft mag wat kosten; gemiddeld geven zij 4.400 euro uit, voor een gemiddelde arbeider ongeveer een jaarsalaris.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Schaamte over beschadiging Egyptisch erfgoed

De Chinese vice-premier Wang Yang had het nog zo gezegd: Chinese toeristen in het buitenland moeten zich geciviliseerd gedragen. Een 15-jarige Chinese jongen uit Nanjing kerfde op 6 mei zijn naam in de beroemde Luxor-tempel.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder