economie cultuur politiek RSS

Ga je in oktober mee met onze Chinareis?

144 Miljoen achtergelaten ouderen op platteland

Negen op de tien ouderen op het Chinese platteland ziet zijn kinderen niet of nauwelijks. De traditie dat kinderen hun ouders op hun oude dag ondersteunen komt daarmee onder druk te staan.

Lees verder

Populatie met uitsterven bedreigde dieren herstelt

Voor het eerst in decennia groeien de aantallen van de Siberische tijger en de reuzenpanda weer. China claimt dit als een succes van zijn programma om bedreigde diersoorten te redden.

Lees verder

Chinese film doet kassa rinkelen

Speelfilms van Chinese makers doen het op de thuismarkt goed, en scoren vaak beter dan Hollywood blockbusters. Ondanks hun bescheiden budget.

Lees verder

Zuidkoreaanse muziek verovert China

De Zuidkoreaanse platenmaatschappij YG entertainment opent een kantoor in China. Het platenlabel, bekend van het succesvolle nummer Gangnam Style van zanger Psy, denkt geld te verdienen met een serie van concerten.

Lees verder

Een op de vijf kinderen ziet ouders bijna nooit

Meer dan 60 miljoen Chinese kinderen zien hun ouders zelden of nooit. Ze zijn bij grootouders of andere familieleden ondergebracht, terwijl de ouders in de grote steden in het oosten van China hun geld verdienen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Samenwerking James Bond met Chinezen

De bekende Britse filmstudio Pinewood Shepperton bundelt de krachten met het Chinese Seven Stars. Pinewood is de lokatie waar onder meer blockbusterfilms als James Bond worden opgenomen. 

Lees verder

In de frisse lucht fietsen in Beijing

Beijing is een van de steden met de ergste luchtvervuiling in de wereld. De Britse kunstenaar Matt Hope heeft een fiets ontwikkeld die zijn eigen frisse lucht voor zijn berijder produceert.

Lees verder

Shanghai gastheer Formule 1-circus

Nog meer autonieuws: de motoren brullen en de lucht ruikt naar verbrand rubber. Dit weekend wordt in Shanghai de Grand Prix van China verreden. Locatie is het Shanghai International Circuit, dat in 2004 is aangelegd om auto- en motorraces te ontvangen.

Lees verder

Veiling van Westerse kunst in Xiamen

Een Picasso of Warhol aan de muur, of Franse antieke meubels. Steeds meer rijke Chinezen willen het en dus komt het er.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Wang komt naar een bioscoop vlak bij jou

De Dalian Wanda Group wil Europese bioscoopketens overnemen. De vastgoedonderneming van de steenrijke Wang Jianlin is in ieder geval geïnteresseerd in Odeon & UCI en Vue entertainment, maar mogelijk het ook in Nederland actieve Pathé.

Lees verder

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder