economie cultuur politiek RSS

Covid is passé, maar China’s economie is nog herstellende

economie
cultuur
politiek

Opinie: kies geen partij in strijd VS-China

Duitsland zal Huawei niet uitsluiten bij de aanleg van nieuwe telecommunicatienetwerken. Dat voorbeeld zou Nederland moeten volgen, betoogt China-deskundige Fred Sengers. Een ingekorte versie van dit opinie-artikel verscheen zaterdag in regionale kranten in Noord- en Zuid-Holland.

Lees verder

Hainan gaat benzine- en dieselauto's uitfaseren

De provinciebestuur van Hainan heeft een driefasenplan geïntroduceerd om over te stappen op duurzaam vervoer in 2030. Het is de eerste Chinese provincie die auto's op fossiele brandstoffen gaat weren.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Chinese zonnecentrale in de ruimte levert 24/7 stroom

Chinese wetenschappers werken aan een zonnecentrale op 36.000 kilometer van het aardoppervlak. Er moet nog wel even een manier worden gevonden de opgewekte stroom draadloos naar de aarde te transporteren

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Australië weert Chinese zakenman wegens inmenging

De Australische regering trekt het visum van de Chinese zakenman Huang Xiangmo in; ook wordt zijn aanvraag voor een Australisch paspoort afgewezen. Huang kwam in opspraak door donaties aan Australische politieke partijen.

Lees verder

Amerikanen vragen EU om ban op Huawei en ZTE

Amerikaanse diplomaten maken een rondreis door Europa om regeringen te overtuigen Chinese toeleveranciers te weren bij de aanleg van nieuwe telecommunicatienetwerken. Dat zou de uitrol van 5G-netwerken in Europa mogelijk jaren vertragen.

Lees verder

Dubbele strafzaak VS tegen Huawei

Amerikaanse openbaar aanklagers hebben twee strafzaken tegen Huawei, dochterbedrijven en financieel directeur Meng Wanzhou aangespannen. De bekendmaking komt op de dag dat een Chinese regeringsdelegatie in Washington aankomt voor onderhandelingen over de handelsoorlog.

Lees verder

Groeitempo Chinese economie verder omlaag

China's economie groeide vorig jaar met 6,6 procent; geheel volgens verwachting van planners en analisten. Maar het laatste kwartaal is wel reden voor zorg.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Blogaap vlogt. Afl. 5: Opendeurpolitiek

Veertig jaar geleden opende China zijn poorten voor het buitenland. Voormalig minister-president Dries van Agt haalt herinneringen op aan het bezoek dat hij in 1980 aan Deng Xiaoping bracht.

Lees verder

Tegenvallend december sluit topjaar China's export af

China's internationale handel noteerde in 2018 de beste cijfers in jaren. Maar de laatste maand van het jaar lijkt een kentering in zicht te komen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Stimuleringspakket voor China's haperende economie

De Chinese overheid neemt maatregelen om de consumentenbestedingen aan te jagen. De aankondiging komt op het moment dat Chinese consumenten de hand op de knip houden.

Lees verder

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder