economie cultuur politiek RSS

Covid is passé, maar China’s economie is nog herstellende

economie
cultuur
politiek

Vijf vragen over handelsbesprekingen China-VS

In Beijing onderhandelen maandag en dinsdag delegaties uit Amerika en China om een totale handelsoorlog te voorkomen. Alles wat je moet weten over deze besprekingen, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder

Vijf vragen over arrestatie Huawei-topvrouw

Meng Wanzhou, financieel directeur van Huawei (en dochter van oprichter Ren Zhengfei) is in Canada aangehouden op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten. Alles wat je moet weten over deze nieuwe slag voor de Chinees-Amerikaanse relaties, kort en bondig uitgelegd.

Lees verder

'Ongelooflijke deal' is niet meer dan pas op de plaats

De Verenigde Staten en China stellen nieuwe importheffingen drie maanden uit om onderhandelingen over de handelsoorlog een kans te geven. Maar van wezenlijke toenadering is voorlopig geen sprake.

Lees verder

Handelsoorlog VS-China treft Nederlandse bedrijven

Als twee landen importheffingen invoeren treft dat natuurlijk primair de eigen industrieën. Maar Nederlandse bedrijven die (een deel van) hun producten in China laten maken voor de Amerikaanse markt zijn ook de klos.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

WTO-klacht China en EU tegen invoerheffingen VS

De wereldhandelsorganisatie WTO heeft woensdag een klacht in behandeling genomen van China en de Europese Unie over Amerikaanse importheffingen. Het zou weleens een voorbode van het einde van de internationale handelsregels kunnen betekenen.

Lees verder

Nog geen crisisgevoel op Singles Day

Handelsoorlog of niet, China's jaarlijkse shoporgasme Singles Day brak zondag opnieuw alle records. Maar het fenomeen groeit niet meer zo snel als voorgaande jaren.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China zal yuan niet verder laten zakken

De duikvlucht van de yuan geeft China's export een steuntje in de rug. Toch is de kans groot dat aan de koersdaling snel een einde komt.

Lees verder

China gaat supersonische treinen ontwikkelen

Een Chinese voertuigbouwer en een lucht- en ruimtevaartfabrikant slaan de handen ineen om de trein van de toekomst te ontwikkelen. Die moet met snelheden tot boven de duizend kilometer per uur gaan rijden.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Mooie woorden bij opening importbeurs Shanghai

President Xi Jinping belooft dat China zich in zal zetten voor het slechten van handelsbarrières. Maar heel overtuigend klinkt hij niet.

Lees verder

Trump pakt China nu aan waar het werkelijk pijn doet

Het Amerikaanse ministerie van handel beperkt de verkoop van soft- en hardware aan de Chinese chipfabrikant Fujian Jinhua. Daarmee heeft het de achilleshiel te pakken van China's ambities op techgebied.

Lees verder

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder