economie cultuur politiek RSS

Ga je in oktober mee met onze Chinareis?

Inkijkje in China's censuurmachine

Om inzicht te krijgen in Chinese censuur op het internet, begon een Amerikaanse hoogleraar zijn eigen sociale-netwerkdienst. De software die hij kocht, geeft inzicht in hoe grote websites in China hun klanten inhoudelijk controleren.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Dood 4-jarige schokt Chinese internetgebruikers

Op het Chinese internet is ophef ontstaan over de dood van een 4-jarige, die door een bulldozer is overreden. De familie van het kind verzette zich tegen een gedwongen ontruiming van hun grond.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Geen vergunningen voor onwillige staatsbedrijven

Het ministerie van milieubescherming geeft voorlopig geen nieuwe vergunningen af aan twee grote staatsoliemaatschappijen. De bedrijven worden daarmee gestraft omdat ze hun milieudoelstellingen niet hebben gehaald. 

Lees verder

China gaat naar de maan

Nog dit jaar zal China een maanlanding uitvoeren. De Chang'e-3 moet op de maan monsters nemen, maar is vooral een oefening voor een bemande maanmissie.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Investeerder en criticus Charles Xue gearresteerd

De bekende zakenman en blogger Charles Xue is vrijdag in Beijing gearresteerd terwijl hij een bordeel bezocht. De uitgesproken Xue vraagt op het internet aandacht voor sociaal onrecht in China.

Lees verder

Geruchtmakende rechtszaak tegen generaalszoon

In Beijing is woensdag het langverwachte proces begonnen tegen vijf verdachten van een groepsverkrachting. Eén van de verdachten - de 17-jarige zoon van een bekende zanger - is al vaker in opspraak gekomen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Verplicht lesje ideologie voor Chinese journalisten

Alle 307.000 journalisten in China krijgen een verplichte cursus marxisme. Opdracht van de Communistische Partij van China.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Corruptieschandaal in top staatsoliemaatschappij

Toezichthouders doen een onderzoek naar vier topmannen van de Chinese staatsoliemaatschappij. Ze worden verdacht van 'disciplinaire overtredingen'.

Lees verder

China ziet geen gat in gesprekken met Japan

China sluit een gesprek op het hoogste niveau met Japan tijdens de G20-bijeenkomst in Sint-Petersburg uit. Dat zegt de vice-minister van buitenlandse zaken Li Baodong.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Dag 5: zware straf geƫist tegen Bo Xilai

Op de laatste dag van het proces tegen de oud-politicus Bo Xilai is een 'zware straf' geëist. De aanklagers nemen het Bo kwalijk dat hij geen schuld bekent of spijt betuigt.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder