economie cultuur politiek RSS

Ga je in oktober mee met onze Chinareis?

Het eind van het liedje

Commerciële tv-stations in China mogen minder talentenshows uitzenden. Het staatsbureau voor pers, radio en televisie vindt dat er deze zomer veel te veel dezelfde soort programma's zijn te zien. 

Lees verder

Aanklacht tegen gevallen politicus Bo Xilai

De in 2012 in ongenade gevallen politicus Bo Xilai is aangeklaagd vanwege omkoping, verduistering en machtsmisbruik. De geschiedenis van politicus Bo leest als een spannende roman.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Mini-maatregelen moeten economie stimuleren

Geen btw-plicht voor kleine bedrijven, lagere exportkosten en meer vrijheid voor investeringen in spoorwegen. Dat staat in een pakket maatregelen die premier Li Keqiang woensdag bekend maakte.

Lees verder

China zucht onder regen en droogte

Overstromingen en landverschuivingen als gevolg van overvloedige regen hebben aan in totaal 337 mensen in het zuiden van China het leven gekost. Ondertussen zijn de provincies Hunan en Guizhou getroffen door extreme droogte.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Li: '7 procent is ondergrens'

De Chinese regering is bereid om een terugval van de economische groei tot 7 procent te accepteren. Dat zou premier Li Keqiang vorige week hebben gezegd op een besloten conferentie voor planners, economen en directeuren van grote bedrijven.

Lees verder

Chinese munt 34 procent duurder in acht jaar tijd

De waarde van de Chinese renminbi bereikte maandag een recordhoogte. De waarde ten opzichte van de belangrijkste buitenlandse valuta is de afgelopen jaren flink gestegen.

Lees verder

China bouwt massaverwarringswapen

Het Volksbevrijdingsleger claimt een militair vliegtuig te hebben ontwikkeld dat het de vijand onmogelijk moet maken te vechten. De Gaoxin VII moet tegenstanders letterlijk een zenuwinzinking bezorgen. 

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Bouwstop van vijf jaar voor overheidsgebouwen

De komende vijf jaar mogen geen nieuwe overheidsgebouwen worden opgetrokken en verbouwingen zijn alleen toegestaan als zij strikt noodzakelijk zijn. Dat staat in een gezamenlijke verklaring van de Chinese overheid en de communistische partij die dinsdag is verspreid.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Aardbeving in noordwesten China

De provincie Gansu is maandagochtend getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,6 op de Schaal van Richter. Er zouden zeker 89 mensen bij zijn omgekomen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Guangdong heropent zaak Beijing Bomber

Provinciale autoriteiten in Guangdong gaan een mishandelingszaak uit 2005 heropenen. Politiemensen zouden Ji Zhongxing invalide hebben geslagen. Zaterdag liet de man een zelfgemaakt explosief ontploffen op het internationale vliegveld van Beijing om aandacht te vragen voor zijn zaak.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder