economie cultuur politiek RSS

Zes vragen over Italiaanse steun nieuwe Zijderoute

economie
cultuur
politiek

Chinese universiteiten zoeken buitenlandse groei

Xiamen University gaat een campus voor 10.000 studenten bouwen in Kuala Lumpur, Maleisië. Als het aan de Chinese regering ligt ontwikkelen meer universiteiten plannen om te groeien in het buitenland.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

China stimuleert vraag naar zonnestroom

In een poging de Chinese fabrikanten van zonnepanelen te helpen, komt de overheid in Beijing met een pakket stimuleringsmaatregelen. De nieuwe regels volgen op handelsbarrières die de VS en de EU hebben opgeworpen voor goedkope Chinese zonnepanelen.

Lees verder

Kabinet wil 30 procent minder luchtvervuiling

"Stevige maatregelen voor een stevige taak." Het Chinese kabinet heeft een plan gepresenteerd dat de uitstoot van fijnstof in vier jaar tijd met bijna een derde moet terugdringen.

Lees verder

India heeft in 2028 meer inwoners dan China

Volgens cijfers van de Verenigde Naties zullen zowel China als india in 2028 1,45 miljard inwoners hebben. Daarna daalt het inwonertal van China, terwijl dat van India doorgroeit.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Private investeringen toegestaan voor OV-projecten

Privé-investeerders mogen binnenkort ook in metro- en spoorlijnen investeren. Dat zegt een hoge functionaris van de Nationale Ontwikkelings en Hervormingscommissie, het belangrijkste economische planningsorgaan van China. Het is voor het eerst dat privaat geld wordt toegelaten in een strategische sector.

Lees verder

'Chinese journalist vastgezet na boek over Tiananmen'

De kritische journalist Du Min is al sinds 31 mei door de Chinese veiligheidsdiensten gevangen gezet. Dat zegt zijn zuster tegen de BBC.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Hilton opent 120 nieuwe hotels in China

Hotelgroep Hilton Worldwide wil de komende drie tot vier jaar zijn capaciteit in China uitbreiden met 55.000 kamers. Hilton verwacht een groei van het aantal binnenlandse reizen, zowel zakelijk als privé.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Iedere minuut zes nieuwe kankergevallen

Ieder jaar krijgen 3,12 miljoen Chinezen te horen dat ze kanker hebben. Ongeveer 2 miljoen daarvan sterven als gevolg van hun ziekte, blijkt uit een onderzoek van medisch specialisten.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

China gaat grondvervuiling onderzoeken

Lange tijd waren gegevens over grondvervuiling een staatsgeheim, maar onrust over vervuild voedsel leidt eindelijk tot actie. De overheid gaat landbouwgrond structureel onderzoeken.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

'Overcapaciteit dreigt voor Chinese automarkt'

De groeicijfers van de autoverkopen in China mogen dan afnemen, maar de productiedoelstellingen blijven hoog. Dat zal ertoe leiden dat Chinese auto's tegen dumpprijzen zullen worden geëxporteerd, ook naar Europa. Zegt Michael Dunne, consultant voor de autoindustrie.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder