economie cultuur politiek RSS

Covid is passé, maar China’s economie is nog herstellende

economie
cultuur
politiek

Suning is China's grootste private onderneming

De grootste ondernemingen van China zijn allemaal staatsbedrijven. Toch zijn er 16 private ondernemingen met een omzet van meer dan 100 miljard yuan, blijkt uit de lijst van China's 500 grootste bedrijven.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

Aardbeving treft Yunnan: 5 doden

Een gebied op de grens van de provincies Yunnan en Sichuan is zaterdagochtend getroffen door een aardbeving met de kracht van 5,9 op de Schaal van Richter. Volgens eerste meldingen zijn er 5 doden en 24 gewonden.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

'Corruptie-onderzoek tegen oud-veiligheidschef'

President Xi Jinping zou een onderzoek wegens corruptie gelasten tegen Zhou Yongkang, tot maart verantwoordelijk voor de binnenlandse veiligheid in China. Het is sinds de culturele revolutie niet meer voorgekomen dat zo'n hooggeplaatste functionaris onderwerp van onderzoek is.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Inkijkje in China's censuurmachine

Om inzicht te krijgen in Chinese censuur op het internet, begon een Amerikaanse hoogleraar zijn eigen sociale-netwerkdienst. De software die hij kocht, geeft inzicht in hoe grote websites in China hun klanten inhoudelijk controleren.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Dood 4-jarige schokt Chinese internetgebruikers

Op het Chinese internet is ophef ontstaan over de dood van een 4-jarige, die door een bulldozer is overreden. De familie van het kind verzette zich tegen een gedwongen ontruiming van hun grond.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Broodje Blogaap: China in het nieuws op 30 augustus

Andere verhalen in Chinese media zijn vandaag: uit eten op een toilet, China wil meer vliegdekschepen, Broeder Horloge voor de rechter en overheid voert strijd tegen online-roddelaars.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Geen vergunningen voor onwillige staatsbedrijven

Het ministerie van milieubescherming geeft voorlopig geen nieuwe vergunningen af aan twee grote staatsoliemaatschappijen. De bedrijven worden daarmee gestraft omdat ze hun milieudoelstellingen niet hebben gehaald. 

Lees verder

China gaat naar de maan

Nog dit jaar zal China een maanlanding uitvoeren. De Chang'e-3 moet op de maan monsters nemen, maar is vooral een oefening voor een bemande maanmissie.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Investeerder en criticus Charles Xue gearresteerd

De bekende zakenman en blogger Charles Xue is vrijdag in Beijing gearresteerd terwijl hij een bordeel bezocht. De uitgesproken Xue vraagt op het internet aandacht voor sociaal onrecht in China.

Lees verder

Geruchtmakende rechtszaak tegen generaalszoon

In Beijing is woensdag het langverwachte proces begonnen tegen vijf verdachten van een groepsverkrachting. Eén van de verdachten - de 17-jarige zoon van een bekende zanger - is al vaker in opspraak gekomen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder