economie cultuur politiek RSS

Groeitempo Chinese economie verder omlaag

economie
cultuur
politiek

Zure druiven: onderzoek naar Europese wijn

Het Chinese Ministerie van Handel gaat onderzoeken of Europese wijnproducenten regels overtreden die prijsdumping en oneerlijke concurrentie moeten tegengaan. Het onderzoek volgt direct nadat de EU bekend maakte dat het een heffing invoert op zonnepanelen uit China.

Lees verder
(Advertentie)

'VS miskennen China's strijd tegen cybercrime'

De VS moeten stoppen China te beschuldigen van cyberspionage. De autoriteiten doen er juist veel aan om de VS te helpen om hackpogingen tegen te gaan, zegt Huang Chengqing, directeur van het Nationale Computer Netwerk Reactie Team CNCERT. 

Lees verder

Boete op ongehuwd moederschap

Lokale autoriteiten in Wuhan willen ongehuwde vrouwen die een kind krijgen een zware boete opleggen. Critici vrezen dat de maatregel leidt tot een golf van vondelingen en mogelijk zelfs kindermoord.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

'China bouwt kernwapenarsenaal uit'

Terwijl landen als Rusland en de VS het aantal kernwapens afbouwen, breidt China zijn nucleaire arsenaal juist uit. Dat blijkt uit schattingen van het Zweedse onderzoeksbureau voor kernwapens Sipri.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Guiyu: de vuilnisplaats van de wereld

China is niet alleen de plaats waar veel electronica wordt gemaakt, maar ook waar veel electronische apparatuur eindigt. CNN nam een kijkje in Guiyu, waar meer dan 100.000 mensen een boterham verdienen aan het uit elkaar slopen van e-waste.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Brand kippenslachterij kost 119 werknemers het leven

Brand in een grote kippenslachterij in Mishazi in de provincie Jilin heeft het leven gekost aan 119 werknemers. Nog eens 54 mensen raakten gewond. Volgens overlevenden zaten de uitgangen op slot.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Shenzhou-10 klaar voor lancering

Een Lange Mars-raket met daarop de ruimtecapsule Shenzhou-10 is klaargezet op de lanceerbasis Jiuquan. Over een paar dagen vertrekt een bemande vlucht naar een Chinees ruimtestation.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Overal in China duikt Nederlandse eend op

Rubber Duck, een 16,5-meter hoge opblaasbare badeend bedacht door de Nederlandse kunstenaar Florentijn Hofman, reist al jarenlang over de wereld. Maar nergens kreeg hij zo'n enthousiast onthaal als vorige maand in Hong Kong. En nu duiken kopie-ducks overal in China op.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Diplomatieke ruzie aan vooravond bezoek Xi aan Obama

De Chinese autoriteiten reageren getergd op Amerikaanse uitlatingen over het neerslaan van demonstraties op het Tiananmenplein, 24 jaar geleden. De diplomatieke ruzie komt aan de vooravond van het eerste bezoek van president Xi Jinping aan de VS.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Londen krijgt Chinees financieel centrum

Een verlaten havengebied bij London City Airport wordt verbouwd tot een financieel centrum gericht op Chinese bedrijven. Met de ontwikkeling is 1,1 miljard euro gemoeid.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder