economie cultuur politiek RSS

Vijf vragen over mogelijk verbod op TikTok in VS

Broodje Blogaap: China in het nieuws op 28 augustus

Andere verhalen in de Chinese media zijn vandaag: vrouw steekt jongentje beide ogen uit, kidnappers betalen gegijzelde en dakloze moeder woont al twee maanden bij Kentucky Fried Chicken.

Lees verder
economie
cultuur
politiek
(Advertentie)

China ziet geen gat in gesprekken met Japan

China sluit een gesprek op het hoogste niveau met Japan tijdens de G20-bijeenkomst in Sint-Petersburg uit. Dat zegt de vice-minister van buitenlandse zaken Li Baodong.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Gratis boeken voor metroreizigers Shanghai

Forenzen op metrolijn 2 in Shanghai kunnen gebruik maken van een gratis boekenuitleen. Het is een initiatief van twee boekhandels om lezen te bevorderen.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Geduld is belangrijk voor Chinese autoverkoper

Een op de twee autokopers in China schaft voor het eerst een auto aan. Chinese autodealers doen er alles aan gegadigden zo lang mogelijk in de showroom te houden.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Dag 5: zware straf geƫist tegen Bo Xilai

Op de laatste dag van het proces tegen de oud-politicus Bo Xilai is een 'zware straf' geëist. De aanklagers nemen het Bo kwalijk dat hij geen schuld bekent of spijt betuigt.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Politie maakt einde aan filmfestival

Het Beijing Independent Film Festival is voor de eerste voorstelling al beëindigd door de politie. Films mochten alleen worden bekeken in groepjes van twee of drie personen.

Lees verder

Eenkindpolitiek is voor sommigen big business

Een mogelijke verruiming van het eenkindbeleid, kan op een machtige tegenstander rekenen. De meer dan een half miljoen Chinezen die werken in het toezien op gezinsplanning.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Politieke spanning schaadt Japanse handel met China

Chinese importen uit Japan zijn in de eerste zeven maanden van het jaar met 8,8 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De export naar Japan daalde met 3,5 procent.

Lees verder

Bruin is het nieuwe zwart

Onderzoekers hebben in de provincie Shaanxi een bruine reuzenpanda aangetroffen. Het dier is voor onderzoek gevangen. Het is pas de zesde pandabeer waarvan is vastgesteld dat deze een bruine vacht heeft.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Dag 4: proces Bo Xilai

Slechts een paar uur is de rechtbank in Jinan zondagochtend bijeen geweest om het onderzoek ter terechtzitting af te ronden. Hoogtepunt was een dramatisch verhoor van voormalige politiechef Wang Lijun.

Lees verder
economie
cultuur
politiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder